Fejezetek az olasz–magyar örökség történetéből

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/01/05

2016 első negyedévében ingyenes vetítéssorozatot rendezünk a milánói expó magyar pavilonjában bemutatott filmekből. Pethényi Katalin és Kabay Barna az olasz–magyar kulturális kapcsolatok néhány alappillérének bemutatására vállalkoztak tízrészes filmsorozatukkal. A 11. részt, Ybl Miklós munkásságát bemutató dokumentumfilmet Gyöngyössy Bence készítette.

Az okot és a lehetőséget a filmek elkészítésére a milánói világkiállítás biztosította, amelynek szervezői igyekeznek a kiállító országok kultúráját is reflektorfénybe állítani, hiszen igazán mély, szerves kapcsolat két ország között az egymás megismerésének kulcsát jelentő kultúra hajszálgyökerein keresztül szövődik.

A vetítés ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! Az első vetítés időpontja 2016. január 14., csütörtök, 17 óra, 6. emeleti Díszterem. Közreműködik Lőte Enikő zongoraművész.

Program:

Római Magyar Akadémia 1. rész
író-rendező: Petényi Katalin, rendező-producer: Kabay Barna
A kétrészes dokumentumfilm a Római Magyar Akadémia közel 100 éves történetét eleveníti fel. Az első rész bemutatja az Akadémia megalakulását, a két világháború közötti „aranykort”, a magyar ösztöndíjasok életét Róma egyik legszebb palotájában, a Palazzo Falconieriben.

Római Magyar Akadémia 2. rész
író-rendező: Petényi Katalin, rendező-producer: Kabay Barna
A második rész kortanúk és az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában őrzött hálózati személyek jelentésein keresztül tárja fel, hogyan vált az Akadémia évtizedekre a kommunista rendszer kiszolgálójává, majd 1989 után ismét a magyar kultúrát szolgálni hivatott egyik legjelentősebb külföldi tudományos-művészeti intézetté.

 

A rendezvény meghívója

A rendezvény plakátja

Az expófilmek további tervezett vetítési időpontjai: 2016. február 11., március 10., április 21.

További információk: OSZK Sajtóiroda, pr@oszk.hu, 06 (1) 22 43 746