Olvasói tájékoztató – azOSZKújraVár

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/06/24

 

A 279/2020. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtára 2020. június 16-ától a koronavírus-fertőzés miatt kialakult járványügyi szabályok betartása mellett újra fogadja olvasóit.

A könyvtár törzsgyűjteményi olvasóterme és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár további intézkedésig keddtől péntekig 10 és 17 óra között várja az olvasókat.

2020. július 14-étől a koronavírus-fertőzés miatt kialakult járványügyi szabályok betartása mellett különgyűjteményi olvasótermeink is újra fogadják az olvasókat. 

A járványügyi szabályok értelmében a megfelelő társadalmi távolság betartása miatt 50 főben korlátozzuk a könyvtárban egyszerre tartózkodó olvasóink számát. A könyvtárba történő belépéskor kérjük, minden esetben használják a főbejáratnál elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő automatákat. Az épületben való tartózkodás teljes időtartama alatt ajánlott, az olvasói terekben kötelező a maszk viselése.

A járványügyi szabályok betartása érdekében az olvasói nyilvános terek használatában bevezetett változtatások:

  • Bevezettük az online helyfoglalás lehetőségét.
    Kérjük, helyfoglalási igényüket 
    • az Általános Olvasóterem esetében az informoszk.hu,
    • a Mikrofilm-olvasóterem esetében a mikroolvoszk.hu,
    • a Könyvtártudományi Szakkönyvtár esetében a kszkoszk.hu e-mail címre küldjék.
      Minden helyfoglalási igényre válaszolunk, de a nyitvatartási időn kívül érkező e-maileket csak a következő nyitvatartási napon tudjuk feldolgozni, ezért az olvasók türelmét kérjük."​
  • A ruhatárban egyszerre egy olvasót tudunk fogadni, javasoljuk a zárható értékmegőrző szekrények használatát.
  • Azoknak az olvasóinknak, akiknek az olvasójegye legalább március 14-ig érvényes volt (azaz a karantén idején járt le, illetve jelenleg is érvényes), 3 hónappal díjmentesen meghosszabbítjuk annak érvényességét.
  • A félretett könyvek megvárták olvasóinkat: a március 15. után lejárt félretételek idejét június 15-i dátummal újraindítottuk.
  • Könyvtári beiratkozásra keddtől péntekig 16.30-ig van lehetőség. A havi, a féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén újakra cseréljük őket. A napijeggyel rendelkező olvasók esetében a nejlontáskát kérjük visszaadni, csak fertőtlenítés után adjuk ki őket újra.
  • A Könyvtártudományi Szakkönyvtárban lehetőség van a kölcsönzött könyvek visszavételére és könyvek kölcsönzésre is. A kszkoszk.hu címre előzetesen elküldött kéréseiket összekészítjük, hogy a zárt térben való tartózkodást minimalizálni tudjuk. A kölcsönzött könyvek hosszabbítása egyaránt lehetséges e-mailben (kszkoszk.hu) és telefonon (06 1/224-3725) keresztül is. A visszavett könyvek 72 órás karanténba kerülnek, olvasóink védelme érdekében ez idő alatt nem áll módunkban azok forgalmazása.
  • A könyvkiadó állomáson a helyszámkérés rendje nem változik: a helyszám alapján értesítjük az olvasót a megérkezett raktári dokumentumról, illetve így tudjuk biztosítani a létszámkorlátozás betartását.
  • Az Általános Olvasóteremben és a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban egymástól biztonságos távolságban alakítottunk ki egyéni olvasói helyeket. Az olvasók a szabad helyek függvényében választhatják ki a számukra megfelelő asztalt.
  • A szabadpolcról levett könyvet használat után kérjük, hogy az erre a célra kihelyezett könyvbölcsőre tegyék, hogy a könyvtár biztosíthassa azok elkülönítését.
  • A fokozott biztonság érdekében átmeneti időre szüneteltetjük az Olvasói Professzionális Munkaállomások (OPM) és minden egyéb számítógép használatát, ezért kérjük, lehetőség szerint saját eszközt hozzanak magukkal. A saját mobil informatikai eszközzel nem rendelkező olvasóink számára a Központi Tájékoztatóban, illetve az Általános Olvasóterem és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár tájékoztató pultjánál kikeressük a kért raktári jelzetet.
  • A könyvtár nyilvános területein olvasóink számára elérhető a wifiszolgáltatás.
  • A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban rendelkezésre állnak a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítünk.
  • A fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetjük mikrofilmmásolat készítése, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásainkat. A dokumentummásolásra irányuló kéréseket 6 munkanapon belül elektronikus formában vagy postai úton teljesítjük. A kéréseket papíralapon a mikrofilm-olvasóteremben kérjük leadni vagy elektronikusan a masolatkeszitesoszk.hu címre elküldeni. A szolgáltatás díjának kiegyenlítése átutalással vagy utánvéttel lehetséges. 
  • A katalógustérben kihelyezett fotelekben az olvasásra és a társalgásra a korábbinál kényelmesebb lehetőséget biztosítunk.
  • Kérjük, a könyvkiadó állomáson tartsák be a 1,5 m-es várakozási távolságot. A raktári kérések leadása és a kérések teljesítésének kiértesítése változatlan formában történik. Továbbra is biztosítjuk a raktári könyvek félretételi lehetőségét, azonban a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében a könyvek olvasók közötti cseréjére nincs lehetőség.
  • A visszaadott raktári dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek, olvasóink védelme érdekében ez idő alatt nem áll módunkban azok forgalmazása.
  • Raktári kéréseiket 16 óráig fogadjuk.

Szeretettel várjuk Önöket újra az OSZK-ban!