Online is olvasható „A tizenkét legszebb magyar vers”

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/03/13

 

A Magyar Elektronikus Könyvtárban megjelent A tizenkét legszebb magyar vers című, 2007 és 2013 között rendezett konferenciasorozat mind a 13 kötete. A konferenciákat az irodalomtörténeti és oktatási szempontból legjelentősebbnek ítélt tizenkét, 19–20. századi versről rendezték, az adott költő életrajza, illetve a vers szempontjából nevezetes helyen. A 13. kötet a konferencia zárórendezvényéről szól.

A verseket irodalomtörténészek, középiskolai tanárok és egyetemi oktatók, műfordítók, kortárs írók és költők járták körül előadásaikban saját szemszögükből nézve, ily módon interdiszciplináris keretbe illesztve azokat. A konferenciák szerves és látványos része volt az, amikor több száz diák szavalta el a verset a különböző helyszínek valamely közterületén.

A rendezvénysorozat fő kezdeményezője és szervezője Fűzfa Balázs irodalomtörténész, az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatója volt. Neki köszönhetjük azt is, hogy a kötetek immár mindenki számára szabadon hozzáférhetők. A köteteket Vajda Henrik kollégánk dolgozta fel.