Paradigmaváltás – Konferencia az Egyetemi Könyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/09/26

 

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár „Paradigmaváltás a könyvtárügyben?” címmel október 4-én konferenciát tart. A szakmai találkozón két kollégánk, Rácz Ágnes gyűjteményszervezési igazgató és Lendvay Miklós informatikai igazgató is előad.

Rácz Ágnes az Országos Könyvtári Platform. A nemzeti könyvtár és a központi szolgáltatások informatikai megújításának programja című előadásában ismerteti az OKP-ra vonatkozó elképzeléseket, annak központi kérdéseit: a közös katalogizálást, a központi adatbázisok és kapcsolódó szolgáltatások (MOKKA, MKDNY, NPA, ODR) továbbépítését, a cikkfeldolgozás országos rendszerét, a Magyar Nemzeti Bibliográfia ügyét, az elektronikus és digitalizált dokumentumok feldolgozásának integrálását, valamint az ezekkel szoros kapcsolatban lévő új szabályok és szabványok kidolgozását a könyvtári katalogizálásban.

Lendvay Miklós az első európai BIBFRAME workshopról számol be prezentációjában. Ez a workshop az európai könyvtáros közösség képviselői és a Kongresszusi Könyvtár közötti párbeszéd fóruma, egyben az európai könyvtárak ismeretei és tapasztalatai megosztásának fóruma is. Az elmúlt években számos kapcsolt adat (linked data) projekt zajlott a könyvtárakban. A könyvtáros közösségnek szüksége van egy olyan nemzetközi standardra a bibliográfiai adatok cseréjéhez, amely a modern technológián alapul. A Kongresszusi Könyvtár szándékai szerint a BIBFRAME fogja majd kiváltani a MARC-ot, így fontossá válik a BIBFRAME európai bevezetésének az előkészítése. Néhány ország kezébe vette az irányítást, míg mások inkább kivárnak. Bárhogy is van: a BIBFRAME nagyobb láthatóságára van szükségünk, és el kell kezdenünk annak nemzetközibbé tételét.

A rendezvény részleteiről, és a további előadásokról a könyvtár Facebook oldalán tájékozódhatnak.