Petőfi Kulturális Program – Olvasó családok. Elindult a nemzeti könyvtár olvasásnépszerűsítő programsorozata

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/03/13

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben olvasásra inspiráló előadásokat, könyvbemutatókat, zenés-verses beszélgetéseket tartunk a Petőfi Kulturális Program részeként június 30-ig, a program első szakaszában az ország 45 térségében.

 

Az előadásokról folyamatosan frissülő, további információk
itt olvashatók.

 

Márciusban hét vármegye kilenc településén tartottak előadást kollégáink.

Régi krónikáink világával, sárkányokkal, üstökösökkel, merényletekkel varázsolta el dr. Farkas Gábor Farkas, az OSZK munkatársa Dombóváron, Nagymágocson, Tunyogmatolcson, Halmajugrán és Zalaszabaron a közönséget. A történelmi és csillagászati események utáni nyomozáshoz segítségül hívta Columbo hadnagyot és dr. Temperance Brennant is.

 

2024. március 12., Dombóvár

 

2024. március 20., Nagymágocs

 

2024. március 21., Tunyogmatolcs

 

2024. március 23., Zalaszabar

 

Március 26-án Sudár Annamária kollégánk tartott előadást a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola felső tagozatos diákjainak. A diákok számára adaptált rendhagyó órán Vershaza című kiállításunkhoz kapcsolódóan magyarságunk három meghatározó művéről, a Himnuszról, a Szózatról és a Nemzeti dalról hallhattak érdekességeket a jelenlévők.  Az előadásban fontos szerepet kapott az a tény, hogy e három költemény számos jelentős történelmi eseményhez is kapcsolódik, s a diákok kézbe vehették a Himnusz kéziratának, valamint a Nemzeti dal 1848. március 15-én nyomtatott egyik példányának másolatát is.

 

2024. március 26., Jászapáti

 

A friss Kossuth-díjas Török Máté, a Misztrál együttes egyik alapítója, a Versénekmondó című kötet szerkesztője „…a dal szüli énekesét…” című zenés beszélgetésekkel – Nagylengyelben a szintén Kossuth-díjas Huzella Péterrel, Panyolán a kétszeres Kossuth-díjas Radványi Balázzsal, Szendrőn a szintén friss Kossuth-díjas Tóbisz Tinelli Tamással – képviselte a nemzeti könyvtárat, közvetítette a versek szeretetét, osztotta meg az olvasott, énekelt irodalmi szövegek mindennapokban, mindenki számára elérhető erejét, nagy sikerrel.

 

2024. március 16., Nagylengyel

 

 

2024. március 22., Panyola

 

2024. március 27. Szendrő