Rákóczi-webarchívum

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/02/03

A 17. és 18. század magyar társadalom- és hadtörténet gazdag forrásaként oktatási és kutatási célokra is használható az a digitális archívum, amely a II. Rákóczi Ferenc Emlékév alkalmából, a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia végrehajtásának keretében készült az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az oldal elsődleges célja a webarchiválás technológiájának és a webarchívum más digitális gyűjteményekkel való integrálásának bemutatása egy mintaalkalmazás keretében. Az emlékévvel, a fejedelemmel, a szabadságharccal és a Rákóczi-családdal kapcsolatos weboldalak és webhelyek mentései mellett a Magyar Elektronikus Könyvtárban levő digitális vagy digitalizált könyvek, az Elektronikus Periodika Archívumban található cikkek és a Digitális Képarchívumból származó fotók, illusztrációk és egyéb képi dokumentumok is böngészhetők a honlapon.

Mivel a web egy komplex médium, ezért a webes tartalmak lementése, hosszú távú megőrzése és megtekinthető állapotban tartása komoly informatikai kihívást jelent. Az OSZK webarchívuma által készített mentések többféle szoftverrel készültek és nézhetők vissza, így összehasonlíthatók az archiváló és a megjelenítő eszközök képességei. Az Országos Széchényi Könyvtárban 2017-ben indult webarchiválási projektről itt tud tájékozódni.