A kibontakozás útjai: szolgáltatások és újranyitási tervek a világ könyvtáraiban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/04/29

 

Az OSZK és a Könyvtári Intézet munkatársainak szöveges és táblázatos összeállítása a könyvtárak újranyitásának lehetőségeiről.

A koronavírus alatti társadalmi távolságtartás hatékony fegyver a kórokozó elleni harcban, ám a globalizált, láncszerűen egymásra épülő ágazatok leállása beláthatatlan gazdasági következményekkel jár, amelyeket mindannyiana bőrünkön érzünk. A károk mérséklése érdekében a különböző szolgáltatások ellenőrzött, folyamatosan monitorozott újraindítása szükséges, amely folyamatban természetesen a könyvtárak is fontos szereplők.

Az IFLA koronavírussal foglalkozó információs oldalán – COVID-19 and the Global Library Field – az újranyitás kérdését is tárgyalják, nemzetközi esetgyakorlatokat gyűjtenek össze és adnak közre. Világkörképünk kiindulópontjául is ez szolgált, de összeállításunk nem egyszerű fordítás, hanem a nemzeti könyvtár munkatársainak szisztematikus gyűjtése az egyes könyvtárosszervezetek és a nagyobb könyvtárak honlapjairól, nem egy esetben egészen friss, első kézből származó információkkal kiegészítve.