Tanulmány a magyar könyvtárügyről

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/02/26

 

A LIBRI folyóirat legfrissebb számában megjelent From divergence to convergence in Hungarian Librarianship: towards a common digital platform című cikkben kollégánk társszerzőként vett részt. Radó Rita, az ELTE ITDI Könyvtártudományi Doktori Program hallgatója, Kiszl Péterrel, a Könyvtártudományi Doktori Program vezetőjével és Hubay Miklós doktorandusz kollégájával (PIM) készített átfogó cikket a magyar könyvtárügy fejlődési/fejlesztési irányairól. A LIBRI legfrissebb száma már olvasható a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban, de le is tölthető.

 

Absztrakt:

„A magyar könyvtárügy és a könyvtárakhoz kapcsolódó kutatások sajnálatos módon meglehetősen alulreprezentáltak a nemzetközi szakirodalomban. Ez a cikk ezt a szakadékot kívánja kitölteni és tájékoztatást nyújtani a könyvtár- és informatikai szakembereknek a legújabb magyar innovációkról. A cikk bemutatja a nemzetközi szakmai kapcsolatokat, a magyar nyilvános könyvtárhálózat szerkezetét és működési módját, a magyar könyvtárak aktuális és jövőbeli fő digitális fejlesztési terveit, projektjeit és legfontosabb kapcsolódó szakmai tevékenységeit.

A tudományos és szakkönyvtárak információs rendszereinek bevezetése és a multinacionális és magyar tartalomszolgáltatások által biztosított tudományos adatbázisok hozzáférési modelljeinek bemutatása után megvitatja a többfunkciós és közösségi szervezetet célzó közkönyvtárak törekvéseit is. A tanulmány betekintést nyújt arra vonatkozóan is, hogy a közelmúltbeli kezdeményezések eredményeit hogyan adták vissza a felsőoktatásban kínált magyar LIS képzési kurzusokba.”