Összevont online katalógusok a jobb kereshetőségért

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/08/24

2011-ben több nagy online könyvtári katalógus összevonása történt meg, és ezzel egyszerűbbé vált a felhasználók és a könyvtárosok számára a könyvek, illetve folyóiratok online keresése.

Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) és a MOKKA néven ismert Magyar Országos Közös Katalógus ezentúl egyetlen, közös adatbázisra épül, ezáltal a MOKKA megújult honlapján egy ponton válik kereshetővé mintegy 60 könyvtár állománya. A találatokból egy kattintással el lehet jutni a dokumentumforgalmazó rendszerbe, és példányok szintjén lehet tájékozódni arról, hogy a keresett mű melyik könyvtárból kölcsönözhető.
A regisztrált felhasználók személyre szabott szolgáltatásokat is igénybe vehetnek. A Facebook olvasóinak nem szükséges külön regisztrálniuk a MOKKA oldalon, azonosítójukkal az egyesített katalógusba is beléphetnek.

A fejlesztés az Országos Széchényi Könyvtár TÁMOP pályázatának keretében valósult meg. A projekt részleteiről Bánkeszi Katalin előadásából tájékozódhat, amely a pályázat zárórendezvényén hangzott el.

A Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum szintén egy TÁMOP projekt fő céljaként létrehozott egy közös keresőfelületet a három nagy, folyóiratot feldolgozó adatbázis: az EPA - Elektronikus Periodika Adatbázis, HUMANUS - Humántudományi Tanulmányok és Cikkek Adatbázisa, MATARKA - Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa számára. A pályázat egy másik eredményeként a MATARKA-ban új funkcionalitásokat vezettek be, melyek közül talán legfontosabb az a szolgáltatás, hogy regisztráció után értesítést lehet kérni, ha egy adott szerző új címmel kerül az adatbázisba, vagy arról, ha egy adott kulcsszó egy újonnan felvitt cikkben megjelenik.

Az EHM elnevezésű közös felületen több mint 2,2 millió rekordot lehet elérni. Az adatbázis havonta frissül a három adatbázisba kerülő új rekordokkal. Az EHM a MATARKA és az EPA honlapjáról is elérhető. Az EHM ezen kívül lehetővé teszi, hogy jelenleg 12 magyar folyóirat cikkeinek teljes szövegében is kutathat a felhasználó:

  1. Az Országos Széchényi Könyvtár Évkönyve
  2. Dolgozatok az Erdélyi Nemzeti Múzeum Érem- és Régiségtárából
  3. Irodalmi Múzeum: a Petőfi Irodalmi Múzeum hírlevele
  4. Irodalomtudományi Közlemények,
  5. Könyv, Könyvtár, Könyvtáros
  6. Magyar Könyvszemle
  7. Magyar Philosophiai Szemle
  8. Nemere: politikai, társadalmi, szépirodalmi és közgazdászati lap
  9. Sic Itur Ad Astra: Fiatal Történészek Folyóirata
  10. Soproni Szemle: kultúrtörténeti folyóirat
  11. Széphalom
  12. Tiszatáj: Irodalmi Folyóirat

A közös kereső elérhetősége.
Az EHM kialakításáról Miskolci Egyetemi Könyvtár, Levéltár, Múzeum TÁMOP zárórendezvényén olvashat bővebben.

Ha valaki képeket, festményeket keres, érdemes megismerni a Magyar Digitális Képkönyvtár metakeresőjét, amely több, mint 20 különféle képgyűjtemény állományában keres (ezek egy részét a Google segítségével).