Vállalkozás, kultúra, polgárosodás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az Országos Széchényi Könyvtár és az MTA–OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport 19. századi műhelye Vállalkozás, kultúra, polgárosodás címmel közös kiállítást rendez Heckenast Gusztáv (1811–1878) születésének 200. évfordulója tiszteletére.

A megnyitó 2011. november 18-án, pénteken, 15.00 órakor kezdődik a Budavári Palota F-épület, VI. emeleti, Dísztermében.

A vendégeket köszönti:
Dr. Sajó Andrea, főigazgató

A kiállítást megnyitja:
Dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere
Dr. Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Közreműködnek:
Kassai István Liszt-díjas zongoraművész és Szélyes Imre Jászai Mari-díjas színművész

Kurátor:
Dr. Lipták Dorottya, kultúrtörténész

 

A kiállítás

Heckenast Gusztáv – akit Jókai után szabadon Schöpflin Aladár nevezett el a magyar könyvkiadás aranyemberének – nemcsak korának egyik legjelesebb könyvkereskedője, nyomdatulajdonosa és kiadója volt, hanem fontos szereplője a 19. század kultúrtörténetének és gazdaságtörténetének is. A reformkorban számos jelentős újság és folyóirat kiadója volt, többek között az Életképek című szépirodalmi folyóiraté, illetve a liberális ellenzék legfontosabb lapja, a Pesti Hírlap. Az 1848-as forradalom idején az ő nyomdájukban nyomtatták a Nemzeti dalt és A tizenkét pontot, és a társascéghez fűződik a bankjegynyomda felállítása, a Kossuth-bankók előállítása is.

A Bach-korszakban és a kiegyezés előtti évtizedben Heckenast tudatos vállalatfejlesztési stratégiába kezdett: lexikonokat és szépirodalmi kiadványokat egyaránt kiadott. Lapjain (Vasárnapi Ujság, Magyar Sajtó, Szépirodalmi Figyelő) és szatirikus újságjain keresztül a mindinkább magyarul olvasó közönséghez szólt. Mint a politikai-irodalmi ellenzék, az irodalmi Deák-párt íróinak kiadója szerepe volt az osztrák-magyar kiegyezés eszmei előkészítésében.

Az OSZK reprezentatív, interaktív kiállítása az „alkotó teremtés” fogalma köré szerveződik és három tematikai egységre bomlik.
Az első részben a vállalkozót, a polgárt mutatjuk be, ahogyan a soproni német aranyműves-ötvös család eredetileg fűszerkereskedőnek induló ifjú tagja több professzionalizálódó és magyarosodó szakmának a legjelentősebb reprezentánsává vált.
A második rész bemutatja Heckenast tevékenységének valamennyi ágazatát (könyv, sajtó, zenemű, kotta, képzőművészeti illusztrációk, műnyomatok stb.), ezek legjelentősebb darabjait, a könyvészeti ritkaságokat, és a Heckenast-család hagyatékában lévő, eddig ismeretlen darabokat, könyvkatalógusokat.
A harmadik részben a családtörténet és a társasági élet elevenedik meg. Korabeli bútorokkal, dísztárgyakkal, festményekkel és fotókkal idézzük meg Heckenast pilismaróti kúriájának enteriőrjét és az általa fenntartott irodalmi–művészeti–zenei szalont, ahol törzsvendég volt – többek között – Bajza József, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Eötvös József és Gyulai Pál.

A kiállítás látványához gazdagon illusztrált, a széles közönségnek szóló katalógus is társul, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokra várjuk a diákokat és az érdeklődő felnőtteket is.

További részletek a kiállításról

Meghívó – plakát

Meghívó

2011/11/04