Várjuk online közösségi tereinkben napról napra!

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/03/25

 

Az oktatást támogató hosszabb lélegzetű összeállításaink és blogbejegyzéseink mellett színes, rövidebb tartalmakat, sorozatokat kínálunk kedves olvasóinknak.

 

  • Blogosorzat a 250 évvel ezelőtt született Karacs Ferenc magyar térképmetsző tiszteletére – emlékkiállítás-előzetes.
    Karacs Ferenc (1770–1838), a magyar térképkészítés történetének egyik legnagyobb alakja 250 évvel ezelőtt, 1770. március 22-én született. Az évfordulóra a Karacs-életművet bemutató kiállítással készültünk. A koronavírus-járvány okozta könyvtárbezárás miatt azonban a március végi kiállításmegnyitót kénytelenek voltunk őszre halasztani. A június 8-án, az életrajzi bevezetővel elindult mini blogsorozatunk további négy része Karacs Ferenc több mint negyvenöt éves gazdag, sokszínű metszői és térképkészítői pályáját néhány értékes műve segítségével mutatja be. Ezzel az összeállítással is hívunk minden érdeklődőt az őszi kiállításra!

  • Mikes Kelemen Program
    A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódóan tizenkét részes blogsorozatot indítunk, melynek péntekenként megjelenő bejegyzéseit avatott kollégáink jegyzik. A nagyszabású program keretében hazai és határon túli közgyűjtemények, iskolai könyvtárak gyarapodhatnak könyvekkel, folyóiratszámokkal és számos más érdekességgel – sokat látott imakönyvektől kezdve egészen a bakelitlemezekig. Erről a messze a várakozásunkat meghaladó eredményről számolnak be munkatársaink új blogsorozatunkban.
  • LAPOZZ BELE!
    Az Országos Széchényi Könyvtár online sorozatot indít Lapozz bele! címmel közösségi felületein, amelyben az utóbbi évek nagy sikerű, önálló vagy társkiadásban megjelent díszalbumaiba, értékes kiállítási katalógusaiba és ritkaságaiba pillanthatnak bele.Milyen ételeket ettek az első világháborúban? Hallottak már a híres Arany-portréról? Melyik ismert regények jelentek meg képregény formájában? Mit rejt egy-egy írói magánlevél kézirata? A rengeteg érdekesség, újdonság mellett a kincseinket bemutató kiadványainkhoz kapcsolódó játékra, együtt gondolkodásra is buzdítunk mindenkit. Igyekszünk minél szélesebb képet adni díjazott könyveinkről, mindezt úgy, hogy virtuálisan tényleg fel is lapozzuk őket. Facebook- és Instagram-oldalainkon
  • TRIANON 100Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
    Trianon századik évfordulóján Elbe István munkatársunk május 5-én induló sorozatában a teljesség igényéről lemondva mutatja be az első világháborút követően a megszállt területeken elpusztított, illetve átértelmezett magyar emlékműveket.
  • A könyv élni segít
    A sorozat témája az útkeresés, az önismeret, a hétköznapok világába való beilleszkedés, a párkapcsolat nagy kérdései, valamint számos más, mindannyiunk fiatalságát jellemző feszítő, nehéz, lelkesítő és inspiráló érzés, gondolat.
    A bejegyzések szerzői a nemzeti könyvtár munkatársai, akik visszaemlékezve saját fiatalságuk egy-egy fontos könyvélményére, személyes hangú írásokban ajánlanak olvasnivalót. A bemutatott művek szépirodalmi szövegek és szakirodalmi munkák egyaránt lehetnek. Instagram-oldalunkon
  • Munkák és napok – és kincsek
    A sorozat címe Hésziodosz Munkák és napok című művére utal, amelyben az ókori szerző a földműves kitartó, gondos munkáját jelenítette meg. Könyvtárunk kutató munkatársai ehhez hasonló szorgalommal tárják fel a gyűjtemények mélyén rejlő kincseket. Ezekből – a folyamatos feldolgozó munka nyomán felbukkanó – kincsekből, témákból, érdekességekből adunk közre egyet-egyet.
  • KönyvTÁRlat online
    Irodalom- és kultúrtörténeti sorozatunk legnépszerűbb előadásait a következő hetekben hétfőnként online közösségi tereinkben idézzük fel. Az emberi test az egyik legfontosabb jelhordozó. A testnyelv, a testjelek – például a tetoválások – és a beszélt nyelv összekapcsolódnak. Mit üzen testünk mások számára? Összhangban van ez az üzenet a gondolatainkkal? Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató erről a témáról tartott előadását nézhetjük vissza ezen a héten.