Várostérképek Széchényi Ferenc gyűjteményéből

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/10/25

 

A Térképtár 2011-tól kiállítássorozatban mutatja be a Széchényi Ferenc által a könyvtárnak adományozott térképek különféle nagy csoportjait. A kiállításon látható műveket  tematikus honlapon is bemutatjuk. Az összeállítás október végétől egy új tematikus térképcsoporttal, 28 különféle korszakokból származó várostérképpel gazdagodott.

Idézet az új tematikus egység szövegéből:

„Széchényi Ferenc nem volt a mai felfogásunk szerinti régi térképek gyűjtője. Ő a térképeket elsősorban mindennapi használatra (részben utazásai során) vette, általános földrajzi ismeretei bővítésére, vagy éppen történelmi tárgyú olvasmányai segédeszközeként használta.

Ez utóbbi szempont alapján kerülhetett be a gyűjteménybe a modern kori és az ókori Róma városának megismerését segítendő olyan ritka mű is, mint a neves, 16. századi építész és kartográfus, Pirro Ligorio (1513/14–1583) alkotása. John Carry (1755–1835) nagy méretű London-térképét, Firenze kis méretű várostérképét vagy épp Giovanni Antonio Rizzi Zannoni (1736–1814), neves olasz térképkészítő kivételes művészi kvalitásokkal rendelkező Nápoly-térképét pedig a gróf bizonnyal az Angliában, illetve Itáliában tett utazásai során vásárolta.”

A térképek nagyítható formában, rövid leírással érhetők el a szolgáltatásban. Jó böngészést kívánunk!