„Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet (Arany János-kiállítás)

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/04/28 - 2017/11/25

A kiállítás az OSzK kézirattárának páratlan kincseire épül, kiegészülvén a korabeli első folyóirat-megjelenésekkel, kötetkiadásokkal, de a tárlat kitér az Arany-recepció és kultusz kérdéseire is.

A kiállítás központi eleme a Toldi-trilógia kézirategyüttese, melyet a költő leszármazottai adományoztak 1899-ben az Országos Széchényi Könyvtárnak. A Toldi, a Toldi estéjének két teljes kéziratvariánsa és a Toldi szerelme tisztázott példánya eredetiben látható majd a kiállításon, miként számos más, az életpálya fontos művének kézirata, így pl. a Családi kör, a Hídavatás, a Vörös Rébék és a Buda halála.

A látogatók bepillantást nyerhetnek a költő akadémiai munkájába, a Petőfivel való levelezésébe, megtekinthetik – a szintén a nemzeti könyvtárban őrzött – híres Petőfi-rajzokat Arany Jánosról, illetve a Csonka-toronyról.

Az életút kronologikus és témaorientált bemutatása mellett helyet kapnak az összeállításban az Arany személye és az életműve által ihletett képzőművészeti alkotások eredetijei is – így Barabás Miklós, Székely Bertalan, Buday György, Stróbl Alajos munkái, melyeket a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum bocsátott rendelkezésünkre.

A kiállítás része napjaink Arany-kultusza is, melynek egyik szép megnyilvánulása közel száz kortárs magyar költő verses reflexiója, melyet az ünnepi év alkalmából a nemzeti könyvtár felkérésére kéziratos formában küldtek el a kiállítás számára. A kiállítás zárását követően az értékes kézirategyüttest Kézirattárunk, mint az 2017-es Arany János-emlékév egyik emlékét külön fondban őriz majd meg.

A kiállítás kurátorai: Dr. Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, a Kézirattár és Borbély Mónika irodalomtörténész, a Tájékoztató Osztály munkatársa.

A Nemzeti Ereklyetérben és a Manuscriptorium kiállítótérben megrendezett interaktív tárlat megnyitója 2017. április 28-án 11 órakor kezdődik.

 

Tervezze meg látogatását!

A kiállítás ideje alatt hetente két hétköznapon kedden 10 órakor és csütörtökön 16 órakor tartunk szakvezetést, valamint minden második szombaton 10 órakor várjuk az érdeklődő látogatókat. Az első alkalom 2017. május 13-án lesz. Ezen alkalmakkor a tárlatvezetést 10 fő megjelenésekor tudjuk biztosítani. Szervezett csoportok más időpont igénylése esetén a csoportvezetes@oszk.hu e-mail címen jelentkezhetnek, legkésőbb két héttel a látogatás előtt.

A kiállítás – melyet az esztendő során könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, speciális tárlatvezetések, rendhagyó magyarórák kísérnek – 2017. november 25-éig tekinthető meg.
Éves olvasójeggyel rendelkező látogatóinknak a belépés ingyenes. A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében keddtől szombatig 10 és 19 óra között látogatható.

Jegyárak:
Felnőtt, teljes árú jegy: 1.200 Ft
Kedvezményes jegy: 800 Ft
Csoportjegy (8 főtől): 600 Ft
Múzeumpedagógia foglalkozás díja: 3.000 Ft/ csoport
Díjmentesség az aktuális díjmentes lista szerint.

A megnyitó
Meghívó

A kiállítást támogatta: