Az első világháború térképeken: Propaganda

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/10/27 - 2016/03/19

Tekintettel az első világháború centenáriumára a Térképtár egy új, a háborút különböző szemszögekből vizsgáló kiállítássorozatot indít. Ennek első szegmense, kapcsolódva a „Propaganda az első világháborúban” című nagy kiállításhoz, a tárban fellelhető politikai témájú térképeket kívánja bemutatni. Ezek között megtalálhatjuk a népszerű karikatúratérképeket, az újságokban megjelent térképmellékleteket, a frontra küldött levelezőlapokat, képeslapokat szintúgy, mint a plakátokat vagy a szórólapokat.

A térképeket a háború alatt különböző célokra használták: egyrészt az egyre növekvő számú és kiterjedésű frontvonalak ábrázolására, másrészt az ellenség kifigurázására, vagy épp a gazdasági hegemónia, a világbirodalmi törekvések érzékeltetésére.

A Térképtár anyagának természete miatt javarészt külföldi anyagot mutatunk be, így brit, francia, német, amerikai propagandisztikus térképek. Ennek köszönhetően láthatjuk azt is, milyen szlogeneket, allegóriákat, valós vagy kitalált történeteket használtak fel a szembenálló felek saját hátországuk és a semleges államok megnyerésére.

Így például a britek által ekkoriban egyszerűen csak hunoknak titulált németek szívesen ábrázolták az angolokat mint erőszakosan gyarmatosító, a fél világot rabláncon tartó népet, vagy az orosz medvét, amint az osztrák és német vadászok elől menekül.
Számos, ebben az időszakban született – és a másik oldal által jelentősen eltúlzott – tervet is bemutatunk Európa újrafelosztásáról, melyek új értelmet nyertek a háború végét lezáró békék során. Mindemellett néhány, a korszakra jellemző plakát és fénykép másolatát is megtekinthetik, melyek tovább színesítik e palettát.

A kiállítás plakátja

A kiállítás 27-én, 15 órakor nyílik. A kiállítás megtekinthető a Térképtárban 2015. október 27-től 2016. március 19-ig. Nyitvatartási idő: kedd–péntek: 10-től 17 óráig, szombat: 10-től 14 óráig. Utolsó belépés legkésőbb a zárás előtt 1 órával.