Magyar kézművesség – időszaki kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/05/03 - 2013/06/01

A Magyar Kézművességért Alapítvány 2013-ban a Budai Várban, az Országos Széchényi Könyvtár patinás épületének Corvina termeiben mutatkozik be nyári országos kiállításával, ami a Magyar kézművesség – 2013. Szent István és kora – kézműves szemmel című pályázat válogatott anyagát mutatja be.

Az 1994 óta működő alapítvány idén is az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával közösen írta ki a pályázatot. A pályázatra beadott munkákat a Képző- és Iparművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya szakértőiből álló zsűri válogatta, minősítette. A bíráló bizottság 241 pályázó 411 alkotását fogadta el a kiállításra.

A résztvevők között a különböző mesterségekben, művészeti ágakban már ismert és elismert alkotók: népi iparművészek, a Népművészet Mestere vagy a Népművészet Ifjú Mestere címmel rendelkező kézművesek, képző- és iparművészek is szerepelnek. A határon túl élő magyar kézművesek körében is egyre többen tartják fontosnak az alapítvány pályázatán, kiállításán való megjelenést. Ezt a tendenciát jelzi, hogy az idei tárlaton erdélyiek mellett vajdasági és Németországban élő magyar alkotó munkáival is találkozhatunk.

A kiállítás tematikai kötöttség nélküli, napjaink kézművességét bemutató része a népi kézművesség és a kézműves iparművészet területét reprezentálja olyan mívesen kidolgozott használati és dísztárgyakon, étkészleteken, játékokon és hangszereken keresztül, amelyek alkalmasak lehetnek egy mai otthon, lakás, ebédlő színvonalas, egyedi és igényes berendezésére, illetve olyan öltözékekkel és kiegészítőkkel, amelyek megfelelnek a hagyományt és a modern divatot ötvöző viseleteket kedvelők igényeinek, elvárásainak is.

A pályázat és a kiállítás konkrét tematikája idén – első királyunk halálának 975. évfordulója tiszteletére – Szent Istvánhoz és korához kapcsolódott. Erre a témára Istvánt és Gizellát, a korona felajánlását és a korona részleteit (sőt a korona egészét síkban kiterítve!) ábrázoló alkotások érkeztek – köztük ikonok, tűzzománc- és üvegképek, faragások, kerámiák, textil- és merített papír-faliképek, csuhéból készült életképek.
A kiállításon tapasztalható – a műfaji és anyagválasztásban is megnyilvánuló – sokszínűség ismét ékes bizonyítékul szolgál a magyar kézművesek alapos, lelkiismeretes felkészülésére, széles „repertoárjára”, technikai tudására.

A kiállítást látogatóink 2013. május 3-a és június 1-je között, keddtől szombatig naponta 10-től 18 óráig tekinthetik meg 600 forintos belépődíj ellenében. Helyszín: OSZK, Budavári Palota ’F’ épület, VI. emeleti Corvina termek.

Plakát