Szép Magyar Térkép 2016 – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/03/17 - 2017/04/01

 

1996-ban indult útjára az a verseny, melynek célja a magyar térképkultúra színvonalának emelése és az igényesen kivitelezett térképek térhódításának elősegítése. Ennek érdekében az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék (korábban a Lázár deák Térképészeti Alapítvány) és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára minden évben pályázatot hirdet a „Szép Magyar Térkép” cím elnyerésére.

A 14 pályázó által beküldött 36 pályaművet szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékelte és díjazta, amelynek elnöke Káldos János, az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató helyettese volt. A benevezett térképekből megrendezett kiállítás a hazai térképkészítő szakma elmúlt évi terméséről nyújt átfogó képet a nagyközönség számára.

A kiállítással a kartográfiai műveket készítő cégek és szervezetek számára szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy ne csak szakmai érdeklődők értesüljenek időről-időre az új fejleményekről.

A Szép Magyar Térkép 2016 című pályázat értékelése és díjazottjai

Az idei Szép Magyar Térkép című pályázatra összesen 36 pályamű érkezett. A benevezett művek jelentős része papíralapú volt, hét turistatérkép kivételével, melyek papír és digitális formában is nevezésre kerültek. A pályaművek tematika és ábrázolt terület tekintetében sokszínűek voltak. Felhasználás szempontjából találkozhattunk terepi használatra (turistatérképek, turistaatlaszok), és szobai használatra (falitérképek, országtérképek) szánt művekkel. Összességében elmondható, hogy a beküldött munkák többsége igényes térképészeti alkotás volt, ugyanakkor, a zsűri megjegyzése alapján, sajnos a korábbi éveknél kevesebb pályamű érkezett.
A Bíráló Bizottság a pályaművek díjazásakor nem állított fel kategóriákat. A bírálati szempontok között az esztétika mellett a térképek újszerűsége is jelentős szerepet játszott.
Öt pályamű szerzett helyezést (megosztott első és második helyen), egy különdíjban, kettő pedig dicséretben részesült.

 

A Bíráló Bizottság döntése szerint a következő eredmények születtek:

Első díjat nyert: Új turistautak Monor környékén [pályázó: Szarvas András / A&Z 1.1 Térképműhely], valamint Zsámbéki-medence, Etyeki dombság [pályázó: Szarvas András / Dutkó András]
Az első helyen végzett két, 1: 50 000-es méretarányú turistatérkép az esztétikai megjelenésével, valamint újszerűségével nyerte el a bizottság elismerését. Ezen színvonalas térképek erénye, hogy a turistatérképek fősodrától eltérő, a turisták által kevésbé látogatott területeket ábrázolnak. Továbbá kiemelendő, hogy mindkét térkép elérhető digitális formátumban is, amely manapság a kartográfiában is elengedhetetlen szemponttá kezd válni.

Második díjat nyert: Tapolcai-medence [pályázó: Schwarcz Térkép], valamint Káli-medence és környéke [pályázó: Schwarcz Térkép]
A második helyen szintén két turistatérkép végzett. A pályaművek minőségiek, megfelelnek a turistatérképek szakmai követelményeinek. Az első helyezettekhez hasonlóan, ezek a térképek is az újszerű területválasztásukkal érdemelték ki a dobogós helyezést. Mivel ezekről a helyszínekről ritkán készül turistatérkép, a művek hiánypótlónak nevezhetők.

Harmadik díjat nyert: Fertő tó aktív térkép [pályázó: Cartographia]
Az 1 : 80 000 méretarányban készült szabadidőtérkép újszerűségével, valamint praktikus kialakításával nyerte el a harmadik helyet. A mű hűen tükrözi a kiadó szakmai színvonalát. Említésre méltó, hogy a termék egy „okostérkép”, mivel mobileszközt használva, a kiadó online termékének, a FunIQ-nak segítségével további információk érhetőek el a területről. A praktikusságát tovább növeli a papírválasztás is, amelynek köszönhetően a térképre filctollal saját jegyzeteket, útvonalakat készíthetünk, majd egyszerűen letörölhetjük.
Meg kell említeni a kiadó egy másik pálya művét, a Bécs útikönyvet, amely gazdag útleírásaival és tematizált tartalmával nyerte el a Bizottság tetszését.

Különdíjat nyert: Syria, Lebanon [pályázó: GiziMap]
Az 1: 750 000 méretarányú, Szíriát és Libanont ábrázoló térkép politikai aktualitásával nyerte el a Bizottság tetszését. A térkép rendkívül gazdag névrajzának, igényes kidolgozottságának köszönhetően egyértelmű elismerést érdemelt. A mű a kiadó korábbi években is díjnyertes térképeinek színvonalát képviseli.

A zsűri dicséretében részesült munkák

– Magyarország borvidékei [pályázó: Corvina Kiadó Kft.]
Az 1: 600 000 mértarányú tematikus falitérkép hazánk borvidékeit ábrázolja. A tematikában helyet kapnak a főbb pincesorok, műemlékek is. A térkép ízléses színválasztását és esztétikus megjelenését a Bizottság dicséretben részesítette.

– Gyula térkép 2016 [pályázó: Térkép Kft.]
A Gyulát ábrázoló várostérkép igényes, minőségi kartográfiai alkotás. Friss, időszerű, letisztult mű, amely a várostérképek elvárásainak eleget tesz. A térkép esztétikus megjelenését és ábrázolását a Bizottság dicséretben részesítette.

A beküldött darabokból rendezett kiállítás 2017. március 17-től április 1-ig tekinthető meg a könyvtár 6. emeleti Dísztermében, keddtől szombatig 10.00 és 18.00 között (a megnyitó ünnepség során ingyenesen). Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink a kiállítást 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

A kiállítás megnyitó ünnepsége
A kiállítás plakátja
Bővebben az eseményről a Földabrosz blogon