Templomok a végeken – Mudrák Attila fotókiállítása

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/12/06 - 2017/02/20

Fotókiállításunk a Rómer Flóris Terv támogatásával megújuló műemléktemplomokból mutat be néhányat. Vannak közöttük már szépen helyreállított gyöngyszemek, és vannak közöttük ütött-kopott épületek, amelyek feltárása és bemutatása az elkövetkező évek feladata lesz. És vannak omladozó falú, roskadozó tetejű, üres istenházák is, ahonnan már eltűnt a templomot évszázadokon át használó és fenntartó közösség.

Mudrák Attila tárlata messzi, sokak számára ismeretlen vidékekre viszi el a látogatókat. A Kárpát-medence eldugott kis falvaiba, földrajzi és szimbolikus értelemben is a végekre, ahol ma többnyire a reménytelenség és a szegénység az úr. Csak a sok száz évvel ezelőtt művészi gonddal megépített templomok tanúskodnak a valamikori gazdagságról, azokról az időkről, amikor ezeket a vidékeket még Európa gazdasági és kulturális vérkeringése látta el éltető erővel.

E művészi fotók mégsem az elmúlás és a reménytelenség tükörképei. Sokkal inkább a szépség, a harmónia és az újjászületés reménye árad belőlük, ami mindenkit e gyönyörűséges, egyben elgondolkoztató értékeink megőrzésére kötelez.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Ereklyetér

Időpont: 2016. december 6 – 2017. február 20. A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében keddtől szombatig 9 és 20 óra között látogatható.

Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink a kiállítást 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják. A látogatás tervezésekor kérjük vegyék figyelembe, hogy a pénztár 19 órakor bezár.

 

A Rómer Flóris Terv

A magyar kormány 2015-ben határozott arról, hogy folytatva az 1999 és 2006 között jelentős eredményeket felmutató, a határainkon túli magyar épített örökség kutatását és felújítását célzó programot, hasonló célkitűzésekkel elindítja a Rómer Flóris Tervet. A program középpontjában azok a kiemelkedően értékes, egyre fogyatkozó gyülekezetű kis falusi templomok állnak, amelyek sokszor a pusztulás, a végső megszűnés közelébe kerültek, és amelyek megmentése csak az anyaország segítségével lehetséges.