Rejtélyes vízjelek – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/09/03 - 2013/11/16

Az Országos Széchényi Könyvtár Ereklyeterében 2013. szeptember 3. és november 16. között látható a Teplic papírmalom négyszáz éves örökségét bemutató papír-, vízjel- és ipartörténeti kiállítás.

Postakürt-, bárka-, kürtölő angyal-, lovaspostás-, 4%-, Szentlélek-, bajelhárító, IHS-, krisztogram-, tulipán-, rózsa-, szív-, dáma-, házaspár-, kettős kereszt-, magyar címer-, kétfejű sas-, monogram-, név- és papíralakvízjelek sokasága jelzi az 1613-ban alapított felvidéki TEPLIC papírmalom papírkészítő mestereinek találékonyságát és szorgalmát. Immár négyszáz éves örökségük a magyar vízjelkincs ritka és értékes részét képezi.

A háromkerekes vízimalom a vadregényes Teplic-patak völgyében működött 1613 és 1885 között. A malmot királyok, fejedelmek, főurak udvari orvosa, a lőcsei Spillenberg Sámuel orvosdoktor alapította, aki 1615-ben királyi privilégiumot is kapott a korszerű papírkészítő manufaktúra működéséhez.

E papírmalom a 200 történelmi magyar papírmalom egyikeként jellegzetes, ugyanakkor sok tekintetben egyedi is. Magas színvonalú, merített papírjait használták a magyar vármegyék, városok, kamarák, hivatalok, nyomdák, de a környező országokba is jutott belőlük bálaszámra. Rejtélyesnek tűnő vízjelei megjelennek II. Rákóczi Ferenc, Thököly Imre fejedelem, I. Lipót király okleveleiben, a lőcsei és debreceni nyomdászok könyvritkaságaiban egyaránt. Tiszta átnézetű, szépen ívelt, finoman kidolgozott vízjelábráikat láthatjuk a Rákóczi-szabadságharc káromkodás elleni pátensében, Thököly Imre titkos írású leveleiben, I. Lipót saját aláírású, ritka rendeleteiben és a Thaly Kálmán-gyűjtemény kuruc kori irataiban.

A teplici papírkészítők vízjeleinek formavilága gazdag, üzenete kortalan, érdekes, megfejthető, jelentésük megismerhető. Erről szól a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság és az Országos Széchényi Könyvtár közös rendezésében létrehozott Rejtélyes vízjelek – TEPLIC papírmalom 400 éves öröksége című kiállítás.

A látogatók számos eredeti, teplici vízjeles irat, oklevél és könyvritkaság, berendezett és működő papírmalom makett, rizsmajegy, vízjelszita, rekonstrukciós színes vízjelrajz, kitapintható és világító vízjelek segítségével ismerkedhetnek meg TEPLIC papírmalom 400 éves történetével, egykori tulajdonosaival, bérlőivel, papírkészítőivel, technikai berendezéseivel és vízjelvilágával.

A kiállítás 2013. szeptember 3-tól november 16-ig tart nyitva keddtől szombatig 10 és 18 óra között a Budavári Palota F épületében, az Országos Széchényi Könyvtár Ereklyeterében.

2013. október 4-én, 11-én, 18-án, 25-én 17.30 órától a kiállítás szakvezetéssel tekinthető meg.

A belépőjegy ára 400 Ft, amely ezekben az időpontokban a tárlatvezetés díját is tartalmazza.

A kiállítás látogatása a fenti napokon összekapcsolható a Hogyan mosható a papír? – Könyvdoktor rendel! című programunkkal, amely 16 órakor kezdődik, és restaurátorműhely-látogatást, szakértői tanácsadást, hazavihető kis könyvkészítést is tartalmaz a tárlatvezetés mellett.

Meghívó