KönyvTÁRlat II/7.: Léda és Ady szerelme

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/03/08

Szeretettel várjuk Önt 2013. március 8-án, pénteken 16 és 19 óra között KönyvTÁRlat – Múzsák és szentek című sorozatunk nőnapi programjaira. Párizs, szalonok, kávéházak alcímmel Léda és Ady szenvedélyes kapcsolatát mutatjuk be az OSZK Dísztermében.
Márciusi KönyvTÁRlatunkkal kapcsolódunk az országos Mindenütt nő! című programsorozathoz, mely azért született, hogy három napon át a nőkről szóló, a nők problémáival foglalkozó, ill. női alkotókat bemutató programokat láthassanak az érdeklődők Budapesten és országszerte.
A KönyvTÁRlat programsorozat aktuális darabja egy különleges női sors bemutatására vállalkozik. Ady műveinek, hagyatékának tükrében irodalomtörténészek tartanak előadást Ady és Léda szenvedélyes kapcsolatáról, az igazi nagy múzsáról, Lédáról – Ady versein keresztül.
 

 

Program:
16:00–16:40 E. Csorba Csilla (irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója): Az igazi Léda. „Amivé formálsz, az leszek”
Az elmúlt években felerősödött az érdeklődés az írók és művészek múzsái, az alkotótársak, elfojtott vagy megélt önmegvalósító törekvései iránt. A nők szerepét Ady mindennapjaiban számba venni nem kis feladat. A két meghatározó személy Léda (Brüll Adél) és Csinszka (Boncza Berta) volt. A legenda és a valóság feltárása mind a mai napig izgatja a kutatókat és az olvasókat is.
Léda alakját, személyiségét és életviszonyait férjéhez, Diósy Ödönhöz és szerelméhez, Ady Endréhez fűződő kapcsolatán keresztül vizsgálja az előadás – a XX. század eleji általános nőkép kontextusába ágyazva – visszaemlékezések és dokumentumok segítségével.

16:40–17:20 Hegyi Katalin (irodalmi muzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa): A könnyek asszonya versekben és levelekben
Élete lehetne nyitott könyv is, mégis tele van megfejthetetlen titokkal. A versek, melyeknek múzsája volt, mindent elmondanak róla. De kiről? Lédáról? A valóságos személyről? Vagy arról az asszonyról, akit Ady Endre felemelt a hétköznapiságból a csodált halhatatlanok közé?

17:30-tól különleges nőnapi koncerttel kedveskedünk a megjelenteknek: Myrtill és a Swinguistique jazz előadásával.
Micheller Myrtill és zenekarának vadonatúj műsora a múlt század Franciaországát idézi meg, francia és angol nyelvű dalokkal, vidám gipsy swing stílusban. Myrtillt a műsorban két gitár, nagybőgő és dob kíséri.

Kamarakiállításunkon fotóritkaságok, kéziratok és egyéb meglepetések tekinthetők meg.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a teljes program ingyenes. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók. Munkánkat segíti, ha részvételi szándékát 2013. március 7-ig jelzi e-mailben, vagy a 06 1 224-3745-ös telefonszámon. Telt ház esetén a programokon való részvételt az igények beérkezésének sorrendjében tudjuk biztosítani.

Az esemény plakátja

# KönyvTÁRlat