KönyvTÁRlat V/5. „Cinkos akusztika”– színház és cenzúra

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/01/21

Mészöly Miklós a hatvanas évek végén úgy látta, ha a próza cinkos akusztikájú stílussal szerelkezik fel, akkor provinciális összeborulás jellemez majd minket, kis népek kis irodalmát olvasókat, befogadókat. Az államszocialista évtizedek színházában a cinkos akusztika olvasási metódusának megfelelője egy sajátos, a cenzúrát összekacsintva megkerülő nézési technika: a színházi kettős beszéd technikája. Erős és összetartó közönséget feltételezve a színpadon játszódó eseményeknek, jeleknek azonnal két jelentése képződött meg. Egy látható és egy tudható.

2016. január 21-én Jákfalvi Magdolna, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanárának előadása a korabeli színházi kettős beszéd és a hatalmi cenzúra helyzetét veti össze az első és a második nyilvánosság előadásaiban Honthy Hannától Halász Péterig, felidézve többek közt Ádám Ottó, Marton Endre, Várkonyi Zoltán, Major Tamás, Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Jeles András és mások egy-egy emlékezetes, a korban ikonikussá vált előadását.

A kivételesen 18 órakor kezdődő szakmai előadást valódi színpadi előadás is követi a díszteremben: vendégeink ezúttal az Ódry Színpad A sütemények királynője című vendégelőadását tekinthetik meg, mely Markó Róbert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves rendező szakos hallgatójának vizsgaelőadása, Pintér Béla kultikus előadásának megrázó erejű szövegkönyve alapján.

Az est tematikájához kapcsolódóan ez alkalommal is kamaratárlat épül, melynek köszönhetően könyvtárunk kincseit vehetik közelebbről szemügyre: eredeti színlapokat, fotókat, plakátokat és korabeli színházi TV-felvételeket.

Az est tematikus felelőse januárban Boka László, irodalomtörténész, tudományos igazgató. A programra az NKA támogatásának köszönhetően a belépés ingyenes!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Képek a rendezvényről

 

# KönyvTÁRlat