12 óra, 12 történet, 12 könyv: egy könyvtáros

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/11/25

Farkas Gábor Farkas, a Régi Nyomtatványok tárának vezetője egy különleges előadásláncolattal készül az Országos Széchényi Könyvtár alapításának évfordulójára: kis szünetekkel 12 órán át ad elő. 12 különböző, de összekapcsolódó történetet mond el, ennek örvén pedig, 12 régi, különleges könyvet mutat meg az érdeklődőknek.

Időpont és helyszín: 2013. november 25. VIII. emeleti társalgó, 12 órától 24 óráig.

A Nemzeti Könyvtár blogján (november 13-ától) naponta közüljük egy-egy előadás rövid ismertetőjét.

Az előadások:

12 óra: Ransanus és a sárkány – Petrus Ransanus, Mátyás király történetírója erdélyi barátaitól kapott egy sárkánykoponyát. Egy új kísérletben az égi (tüzes) sárkányok és őshüllők fossziliája siet a segítségünkre és igyekszünk megtalálni az erdélyi sárkányokat.

13 óra: La Pérouse és Verne Gyula – Hol találta meg a Nautilus az elveszett francia felfedezőt és mi köze mindehhez egy magyar evnagélikus lelkésznek? A legenda szerint XVI. Lajos kivégzése előtt így fordult a hóhérhoz: Van valami hír La Pérouse-ról? Elmeséljük...

14 óra: Robert de Niro missziója – Az 1986-ban bemutatott Oscar-díjas film főszereplői (a Taxisofőr mellett Jeremy Irons) akár magyarok is lehettek volna. Hogyan kerültek honfitársaink Amerikába és mit keresett az utolsó inka herceg Magyarországon?

15 óra: Kincs a Ferenciek tere alatt. – Hogyan kerültek Mátyás király budai palotájából a vörösmárvány reneszánsz töredékek a Ferenciek terére, mi köze van ehhez a szerzeteseknek? És milyen kincseket rejtett a föld?

16 óra: Egy királygyilkosság anatómiája – Tycho különös jóslatából megismerhető a jövő? Láthatta mindezt Vitéz János az esztergomi palotájából? És ki gyilkolta meg II. Lajos magyar királyt?

17 óra: A Budai Krónika rejtélyei – Milyen szerepe van a magyar ősnyomdászat történetében Mátyás király hiúságának és a lengyel Kazimir hercegnek? Mi történt Hess Andrással és a könyveivel?

18 óra: Cassiopeia fényes csillaga – A különleges csillagnak eredünk a nyomába, s hátborzongató történeteket mutatunk be e csillag földi „hatásáról”. Hogyan kapcsolódik a Szent Bertalan éji mészárlás egy szupernóva felrobbanásához?

19 óra: A könyv, amit senki sem olvasott – Arthur Koestler, a magyar származású író tudománytörténeti monográfiájában úgy gondolta, hogy minden idők legkevésbé olvasott könyve Kopernikuszé. Igaz ez?

20 óra: Shakespeare és a szigeti veszedelem – Tycho Brahe lenne Hamlet? Az ifjú dán király orgyilkosokkal öleti meg a Prágában élő dán csillagászt? És mi köze mindennek Szigetvár ostromához?

21 óra: Csillagok és a propaganda – Báthory Zsigmond 1595-ös havasalföldi hadjáratakor egy szelid sas szállt a fejedelem sátrára és egy új csillag ragyogott fel az erdélyi fejedelem tábora felett. Valóban ez történt?

22 óra: Sidus Iulium és a stella magorum – Régóta izgatja a tudósokat és az egyszerű embereket az a kérdés, hogy mi volt tulajdonképpen a betlehemi csillag. Erre keressük a választ.

23 óra: II. Lajos és a Csele – Mi vezetett ahhoz, hogy a magyar király belefulladt a megáradt patakba? És van valami köze ehhez 11000 szűz lánynak? Hogyan kapcsolódik össze egy házassági szerződés a korabeli bulvárirodalommal?