KönyvTÁRlat V/9. Gyermek és propaganda

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/05/19

 

Dörmögő Dömötör, Misi mókus kalandjai, Pál utcai fiúk, Pöttyös könyvek, Csíkos könyvek, Abigél… Gyermekkorunk legfontosabb olvasmányai mögött a propaganda húzódott meg?

Az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat, 2016. május 19-én 16.30 órakor kezdődő rendezvényén a gyermekirodalom és a propaganda kapcsolatával foglalkozunk.

Előadónk, Komáromi Gabriella irodalomtörténész, egyetemi magántanár, gyermekirodalom-kutató Védtelenül című előadásában a propaganda szempontjából mutatja be a XX. század hazai gyermekirodalmának legfontosabb jelenségeit.

Az előadást az idén negyvenéves 100 Folk Celsius koncertje követi, azé az együttesé, amelynek dalait fiatalok generációi énekelték országszerte a tábortüzek mellett.

A programot kísérő kamaratárlaton különleges darabokat láthatnak az érdeklődők a 20. század hazai gyermek- és ifjúsági irodalmának történetéből.

PROGRAM

16:30–17:20 Komáromi Gabriella: Védtelenül

17:30–18:30 A 100 Folk Celsius együttes koncertje

Kamaratárlat: Válogatás a XX. század gyermek- és ifjúsági irodalmából

 

Védtelenül – Komáromi Gabriella előadása

Soha és senki sem mondott le arról, hogy az álmainkat, a vágyainkat, a viselkedésünket befolyásolja. Hol titokban, hol látványosan, hol kedvesen, hol alattomosan, de egyfolytában propagandisztikus hatások formálják a világképünket, az ízlésünket. A gyerekek sem kivételek.

Ők ülnek csak igazán védtelenül a tévé, a számítógép előtt, a moziban, a könyvek között. Bárhova nézünk, mindenütt vészhelyzet! Sok helyen körülnézhetnénk, de időnkből csak a gyermekkönyvek világára futja. S csak az elmúlt században.

Néhány olyan korszakot és műfajt mutatunk fel, amellyel kapcsolatban a propaganda működése könnyen leleplezhető. Éppen száz éve volt a „nagy háború”, mit meséltek erről a gyerekeknek, hiszen még a kor legendás mesealakja, Dörmögő Dömötör is az olasz harctérre indult. Vajon sikerült-e elhitetni a „mindenki magyar akar lenni” kudarcos ábrándját? A legjobb művekben is ott bujkál és a legrosszabbakban is. Milyen volt a „Nem, nem – soha!” a gyerekkönyvekben, s milyenek voltak a gyermekirodalom lapjain azok a sötét ötvenes évek? Mennyire voltak sötétek? Mi volt a lányregény küldetése egy évszázadon át – Tutsek Annától Szabó Magdáig? Mire nevelte olvasóját ez az elnyűhetetlen műfaj? Mit reklámoztak a gyereklapok?

„Jeleneteket” villantunk fel a magyar gyermekirodalom történetéből – mégpedig visszás jelenségeket két aranykorszak között. (1./ a századelő: Molnár, Gárdonyi, Móra, Móricz, Karinthy; 2./ a század utolsó harmada: Weöres, Kormos, Lázár, Csukás, Janikovszky). Közben nem feledkezünk meg arról, hogy az irodalom története nemcsak szerzők, művek, de az olvasó története is. Érte folytak a propaganda „játszmái”.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Vár és az Oroszlános Udvar felől.)
Időpont: 2016. május 19.
A rendezvény ingyenes

Facebook-esemény oldal

Kedvcsináló kisfilm a Youtube csatornánkon


Képes beszámoló az Indafotón

 

# KönyvTÁRlat