Kalandok a raktárban – ritkaságok, remekművek az OSZK gyűjteményeiből

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Raktáraink jelenleg is hűségesen őrzik a ritkaságokat, a feltárt és még csendben megbúvó anyagokat. Amíg személyesen nem találkozhatunk, és amíg nem csodálhatjuk meg testi mivoltukban corvináinkat, becses kéziratainkat, amíg nem vehetjük kézbe térképeinket, régi könyveinket, online formában visszük önökhöz gyűjteményünk egy-egy szegmensét.

Visy Beatrix irodalomtörténész – egy-egy alkotóról, irodalmi műről szóló előadásához – gyűjteményeinkben őrzött nem mindennapi dokumentumokat társít. Kéziratok, fotók, érdekes kiadások között kalandozik, és elmondja, hogy „leletei” miként teremthetnek új kontextusokat, hányféleképpen gazdagíthatják a művészekről és a remekművekről való ismereteinket. Az előadást kísérő vetítés pedig lehetővé teszi, hogy a ritkaságokat szinte kézbe vegyük, de legalábbis közelebbről szemléljük őket, mint ahogy szoktuk.

A 45-50 perces előadásokhoz előzetesen közzétett linkkel lehet kapcsolódni a Zoom program segítségével. Az előadás végén a résztvevőknek lehetőségük nyílik kérdezni és hozzászólni az elhangzottakhoz. A részvétel ingyenes.

 

Tervezett időpontok és témák: 

  • Június 2. 17 óra
    Rajzolj verset! - Szenci Molnár Albert mágikus betűnégyzetéről és a képversről a kezdetektől napjainkig
  • Június 16. 17 óra
    „Gyere Úristen, nézd meg, itt vagyok” - megszólítás, Istenkép(zet)ek a 20. századi istenes költészetben, Ady Endre, József Attila (Babits, Pilinszky, Nádasdy Ádám stb.)

 

Elhangzott előadások: