Kutatók Éjszakája

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/09/28

 

Minikiállítással és minikonferenciával várjuk az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. Hogyan élik túl az évszázadokat a régi nyelvemlékek, kódexek, könyvek? Miről mesélnek lapjaik a szakértőknek és rajtuk keresztül a nagyközönségnek? Mi a történetük? Hogyan kerülnek a közgyűjteményekbe, és mit tehetünk értük? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ az est szakértő előadói, miközben az érdeklődők megtekinthetik a nemrég felfedezett nyelvemléket, valamint a második világháború viszontagságaiból megmenekülő, egykor a legrégibb magyar énekeskönyv elpusztult kódexével egybekötött, 1559-es világtörténetet.

18.00: Lauf Judit (Országos Széchényi Könyvtár): Nyelvemlék a sorok között „ékes tartóba”

Lehet-e még nyelvemléket találni? Milyen nyelven gondolkodott egy 16. századi klerikus? Sok egyéb mellett ezeket a kérdéseket veti föl egy liturgikus nyomtatott könyv sorai között megbúvó, legújabban felfedezett nyelvemlékünk. Vizsgálni fogjuk, hogy a díszes budai kötésben fennmaradt pálos misekönyv milyen válaszokat kínál e furcsa kérdésekre. Kideríthető-e abba a korai magyar nyelvű szöveget beíró szerzetesnek a kiléte?

18.20: Boér Hunor (Székely Nemzeti Múzeum): Cantio iucunda (egy kiállításról)

1945. május 29-én a zalaegerszegi vasútállomás bombázását a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 25 855 menekített okiratából és könyvéből három élte túl, köztük Székely Estván egy krakkói, 1559-es Chronicája, amely Kis Böndi János vasutasnak köszönhetően menekült meg, és most az Országos Széchényi Könyvtár által restauráltan kerülhet haza tulajdonosához. A legrégibb magyar énekeskönyv, amelynek ez 1879-ig hordozókötete volt – a Csereyné-kódex –, a tragédia áldozata lett. A Cantio iucunda utóbbinak egy 1579-ben lejegyzett, gyönyörűséges panaszéneke, Tinódi- és Balassi-művek mellett őrizte a kódex.

18.40: Kiss Farkas Gábor (Eötvös Loránd Tudományegyetem): Deákok, litterátusok és dalok

Az előadás az 1945. évi viszontagságokat túlélő könyvvel korábban egybekötött, a múlt század derekán megsemmisülő Csereyné-kódexről, annak verseiről, szerzőiről és másolóiról szól. Mit tudunk arról, hogy kik énekeltek és hogyan históriás énekeket a 16. században?

19.00: Érdi Marianne (Országos Széchényi Könyvtár): Chronica a restaurátor-műhelyben

Az előadás a nemzeti könyvtár restaurátor-műhelyének mindennapjaiba vezeti el a hallgatókat, amikor bemutatja a zalaegerszegi bombázásból megmenekült Chronica „megújulásának”, restaurálásának lépéseit, fázisait, kihívásait. A közönség megismerheti a könyv restaurálás előtti állapotát, és láthatja az elvégzett restaurátori munka eredményét is.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emeleti díszterem, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6. (Budavári Palota F épület)
Időpont: 2018. szeptember 28. 18.00–20.00

Plakát

Galéria