Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941–1944 – könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/12/10

Katonák és egy népviseletet viselő nő - a kötet borítójaAz Osiris Kiadó meghívja Önt Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941–1944 Esemény, elbeszélés, utóélet című kötetének bemutatójára.

A mű eddig senki által fel nem tárt források alapján mutatja be a magyar történelem egyik elhallgatott fejezetét. Az olvasó megismerheti a magyar katonák érintettségét a Szovjetunió területén történt holokausztban, a partizánok viselkedését, hatékonyságukat és a sztálinizmusban játszott szerepüket, valamint a megszállók vélt és valós bűncselekményei miatt 1945 előtt és 1945 utáni indított bírósági eljárásokat és a rehabilitálások történetét. Mindezt gazdag térkép- és fényképanyag illusztrálja.

A könyv fülszövege: „A második világháború folyamán, a Szovjetunió területén több mint félmillió négyzetkilométeren magyar csapatok láttak el megszálló feladatokat. Nemcsak a magyar csapatok viszonylag nagy részaránya, hanem bevetésük területi eloszlása is indokolja, hogy a megszállás történetével külön monográfia foglalkozzon. A Szovjetunióban a magyar megszállók két évig ugyanis a leginkább partizánveszélyes területen, a brjanszki erdőkben tevékenykedtek: emiatt a magyar megszállás és a szovjet partizánháború története egymástól elválaszthatatlan. Ugyanez érvényes a holokauszt ukrajnai történetére is. Katonai szempontból a magyar háborús részvételben a megszálló tevékenységnek legalább akkora jelentősége volt, mint a 2. hadsereg doni hadműveleteinek. Könyvünk egyrészt eseménytörténeti feltárás, másrészt túl a hadműveleti szempontokon, egyben társadalomtörténeti elemzés is. A német és magyar megszállók tevékenysége az erőszak brutális elszabadulásával járt. Ennek részletei Magyarországon ma még nem kellően ismertek. Kötetünk ezen a helyzeten szeretne változtatni.”

A kötetről Ablonczy Balázs beszélget a szerzővel.

Ezt követően Ungváry Krisztián vetítéssel egybekötött előadást tart Háborús erőszak és fényképezés címmel.

Időpont: 2015. december 10., 17 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emeleti Díszterem
A kötet a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.

Az Index beszámolója az eseményről