A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe az OSZK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/08/30 - 2013/08/31

16. századi lendvai könyvritkaságok és Weöres titokzatos „kék könyve” a nemzeti könyvtárban.

A tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepének díszvendége idén a Budavári Önkormányzat szlovéniai testvérvárosa, Lendva, a programok központi témája pedig a gyermekirodalom. Mindkét témához kiállításokkal és ismeretterjesztő előadásokkal kapcsolódunk augusztus 30-án és 31-én.

A kiállítások megtekinthetők 2013. augusztus 30-án és 31-én 10–18 óráig. A belépés díjtalan. Az előadásokra részvételi szándékát szíveskedjék jelezni a pr@oszk.hu email-címen legkésőbb 2013. augusztus 29. 12 óráig.

 

A Bánffy család alsólendvai udvara – a 16. századi magyar kultúra egyik szellemi centruma

Csak erre az alkalomra vesszük ki védett raktárunkból Kulcsár Györgynek, az alsólendvai Bánffy-család udvari papjának műveit. Bánffy Miklós udvara a 16. századi Mura- és Drávavidék jelentős protestáns szellemi központja volt. A kor híres nyomdásza, Hoffhalter Rudolf keze nyomán itt születtek meg a bemutatásra kerülő könyvritkaságok: „Az ördögnec a penitencia tarto bünössel való Vetekedéséröl” (1573), „Az halálra valo keszöletröl rövid tanossag-ról” (1573), és a  „Postilla” (1574). 

A Bánffy családról, a kor művelődéstörténetéről, a tudós pap műveiről Bánfi Szilvia, a Könyv- és Művelődéstörténeti Kutatások Osztályának munkatársa tart előadást:

  • Augusztus 30-án (péntek) 15 órakor
  • Augusztus 31-én (szombat) 11 és 15 órakor

 
Weöres Sándor a napot és a holdat igazgatja

Ezt a címet adta Illés Árpád festő, grafikus, Weöres Sándor barátja annak a linómetszetnek, mely a költőt valóban Nap és Hold mozgatójaként, azaz a világegyetem mozgásban tartójaként ábrázolja.

Kamarakiállításunkon – amely ízelítőt ad a szeptember 17-én nyíló Weöres-Illés kiállításból – kicsik és nagyok egészen közelről lehetnek tanúi ennek a titokzatos teremtő játéknak: a két garabonciás barát munkáit láthatják, Illés Árpád metszeteit Weöres Sándor munkáihoz, mindkettőjük rajzait, és nem utolsósorban a közönség előtt még soha nem szerepelt, titokzatos „kék könyvet”, Weöres saját kezű gyerekverseivel. Weöres Sándor, a kozmikus költő befogadja és nyelvében újjá alkotja mindazt, amit a világ elébe tár.

Ősi teremtésmítoszok, röpke pillanatok, színek, érzések, ritmusok kelnek életre és telítődnek jelentéssel tolla alatt, mint ő maga mondja, titokzatosan, megmagyarázhatatlanul.

Weöres Sándor mindannyiunk számára ismerős, mégis örökre titokzatos világáról Földesi Ferenc, a Kézirattár vezetője tart előadást:

  • Augusztus 30-án (péntek) 16 órakor
  • Augusztus 31-én (szombat) 13 és 16 órakor