KönyvTÁRlat V/6. Nézünk, mint a moziban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/02/18

Február 18-án folytatódik a Könyvtárlat. Réz András filmesztéta a hatalom és a filmművészet kapcsolatát járja körül, majd Góbi Rita társulata a női sorsok és a kelet-közép-európai történelem egymásra hatásáról szóló táncelőadását láthatják. A programot egy Babits kézirat-töredék, valamint az 1940–1960 közötti magyar film korszakát megidéző plakátokat, újságokat bemutató kamarakiállítás egészíti ki.

16.30  Film és ideológia – Vágott változat: Réz András filmesztéta előadása

Milyen viszonyban áll egymással a hatalom és a művészet? Egyáltalán: van-e közük egymáshoz? Kell-e, hogy közük legyen?
A magyar film története ebből a szempontból különösen izgalmas. Van, amikor vagy tilos, vagy kötelező. Van, amikor a hatalom tilt–tűr–támogat. Van, amikor összekacsintanak, haragszomrádot játszanak, flörtölnek. Van, amikor a hatalom megelőző cenzúrát alkalmaz. És van, amikor csupán megtorló cenzúrát, vagy éppen csak belenyúl egy kicsikét. Van, amikor a hatalom csak arra vágyik, hogy szeressék. Vagy féljenek tőle. „Amikor meghallom azt a szót, hogy kultúra, kibiztosítom a Browningomat” – hangzott el Hanns Johst Schlageter című drámájában 1933-ban, amelyet a szerző Hitler 44. születésnapjának tiszteletére írt.
Mi, nézők pedig csak nézünk, mint a moziban… Beszélgessünk egy kicsit a hatalom és művészet színeváltozásairól, a flörtölés és szakítás technikáiról az 1940–1960 között készült magyar filmek kapcsán.

17.30 A Góbi Rita Társulat bemutatja: Memento mori tánc road movie

Filmművészet, élő zene és kortárs tánc fúziója Góbi Rita táncos, koreográfus és társulata által alkotott, az est tematikájához készült kivételes produkció. A művész ihletforrásai Kelet-Közép-Európa memento moriként fennmaradt épületei és az emlékezet által őrzött női sorsok. A jellegzetes építészeti formák síkjai, terei, vonalai, perspektívái a mozdulatok, a tánc részeivé válnak, tisztelgéssé a nők előtt, akik szemtanúi és alakítói történelmünknek. Film és élő tánc egymásba fonódik, ahogyan az emlékezet és az idő.
Az előadás alapját képező táncfilmet a nagyközönség korábban többek között Athénban, Prágában, Utah-ban láthatta.

Kamaratárlat: „Fénylegyező” – a mozgókép palotákat és az 1940–1960 közötti magyar film korszakát megidéző plakátokat, újságokat, műsor-közlönyöket válogattunk gyűjteményünkből. Középpontban: Babits Mihály Mozgófénykép című, a Nyugat 1909. 1. számában megjelent versének eredeti kézirat-töredéke. A tárlat részeként levetítjük a 2x2 néha öt című film főszereplőjével, Zenthe Ferenccel és az alkotókkal készült rövid interjút. Videó a kiállításról

Időpont: 2016. február 18.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet, Díszterem
A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvény szórólapja

 

 

 

 


Képes beszámoló az eseményről

 

# KönyvTÁRlat