KönyvTÁRlat V/7. „Otthonod az uradé?” – Nő és propaganda

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/03/17

Folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat. A március 17-i alkalom címe: „Otthonod az uradé?” – Nő és propaganda – előadás, ’koncertszínházi költészest’, kamaratárlat.

Felnőtt, komoly úrileány utazhat-e vasúti kocsiban éjjel is? Szabad-e a jövendőbelijének képeslapot küldeni? Többek között a fenti kérdésekre is választ vártak a XX. század nyitányának női olvasói a kor legnépszerűbb hetilapjától, az Új Időktől. Az első világháború kitörését követően a hátországban az életben maradásért küzdő nőket célzó propaganda már arról adott útmutatást, hol találhatnak munkát, mit küldjenek a fronton harcoló katonáknak, s miről (ne) beszélgessenek a hazatérő sebesültekkel.

16.30  órától a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Kádár Judit előadásából megtudhatjuk, miként változtak a nőkre irányuló társadalmi elvárások, normák, cselekvési előírások a századfordulótól a második világháborúig, mennyire célozta, s mennyire használta őket a propaganda a múlt század első felében.

Ma milyen sztereotípiákat éltet tovább a társadalmi előítélet s a látens propaganda?

17.30 órától a Viharlámpa Projekt „Az időben eltűnt férfiak” című koncertjén vehetnek részt látogatóink. Az együttes 2011-ben a kortárs művészetben már saját, önálló pályával rendelkező alkotók és előadók együttműködéséből jött létre azzal a céllal, hogy Fűri Anna Kiss Judit Ágnes szövegeire írt zenéit adja elő. A versekre és dalszövegekre épülő zenei anyag a klasszikus, a dzsessz, a népzene, a rock és a kortárs könnyűzene, illetve más zenei stílusok elemeiből épül fel. A koncertek alkalmával a zenék más művészeti ágakkal (vers, tánc) ötvözve szólalnak meg ’koncertszínházi költészest’ műfajmegjelöléssel. Az együttes tagjai: Fűri Anna, Herold Eszter, Kiss Judit Ágnes, Keönch László, Weisz Gábor.

A programhoz kapcsolódó kamaratárlatunkon ezúttal is unikális kincseket (korabeli plakátok, kéziratok, almanachok, folyóiratok és filmfelvételek) tekinthetnek meg vendégeink.

A programra az NKA támogatásának köszönhetően a belépés ingyenes!

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári palota, F. épület
Időpont: 2016. március 17. csütörtök, 16.30-19.00

Facebook esemény

Mozgó meghívó


Képes beszámoló az eseményről

 

# KönyvTÁRlat