Fejezetek az olasz–magyar örökség történetéből, 2. rész

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/02/11

2016 első negyedévében ingyenes vetítéssorozatot rendezünk a milánói expó magyar pavilonjában bemutatott filmekből. Pethényi Katalin és Kabay Barna az olasz–magyar kulturális kapcsolatok néhány alappillérének bemutatására vállalkoztak tízrészes filmsorozatukkal. A 11. részt, Ybl Miklós munkásságát bemutató dokumentumfilmet Gyöngyössy Bence készítette.

Az okot és a lehetőséget a filmek elkészítésére a milánói világkiállítás biztosította, amelynek szervezői igyekeznek a kiállító országok kultúráját is reflektorfénybe állítani, hiszen igazán mély, szerves kapcsolat két ország között az egymás megismerésének kulcsát jelentő kultúra hajszálgyökerein keresztül szövődik.

A vetítés ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! A második vetítés időpontja 2016. február 11., csütörtök, 17 óra, 6. emeleti Díszterem. A vetítést beszélgetés követi Béres Klárával, a Béres Alapítvány elnökével és ifj. dr. Béres Józseffel, a Béres Gyógyszergyár elnökével.

PROGRAM:

A Casa Buonarroti igazgatója - Tolnay Károly
(Író-rendező: Petényi Katalin, rendező-producer: Kabay Barna)
A dokumentumfilm Charles de Tolnay – Tolnay Károly művészettörténész, a Firenzei Casa Buonarroti Múzeum egykori igazgatójának, a világ legjelentősebb Michelangelo kutatójának munkásságát mutatja be. A kamera követi életének legfőbb állomásait Itáliában. Miközben a tudós korábbi, ismeretlen archív felvételeken felfedezéseiről beszél, a néző előtt megelevenednek Michelangelo művei, közöttük olyanok is, melyeket még filmben sohasem publikáltak.

A nemzet építésze - Ybl Miklós
(Író-rendező: Gyöngyössy Bence, rendező-producer: Kabay Barna)
A dokumentumfilm Ybl Miklós, a XIX. század egyik legkiválóbb magyar építészének művein keresztül mutat rá az olasz művészet termékenyítő hatására és az itáliai–magyar művészeti, építészeti értékek összefonódására. Miközben megismerjük Ybl munkásságát, felfedezzük a Duna két partjára épült magyar főváros egyedülálló szépségét.

A padovai szalézi nővérek és a Béres csepp
(Író-rendező: Petényi Katalin, rendező-producer: Kabay Barna)
A dokumentumfilm id. dr. Béres József feltaláló, a Béres család és a Béres Gyógyszergyár tevékenységét mutatja be: küzdelmüket az egészséges emberért, az élet- energia növeléséért, a daganatos betegségek megelőzéséért. Felidézi id. dr. Béres József kutató kihívásokkal, megpróbáltatásokkal teli életét, harcát, hogy a legreménytelenebb helyzetekben is reményt tudjon adni embertársainak. A család karitatív támogatása Olaszországba is eljutott: a padovai szalézi nővérek a Béres cseppel segítik a Haitiban alultáplált gyerekeket.

A rendezvény meghívója