Programjaink a magyar kultúra napján

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/01/22 - 2016/01/23

Az Országos Széchényi Könyvtár minden évben rangos eseményekkel, látogatóink számára nyílt nap keretében köszönti egyik legfontosabb nemzeti ereklyénk születésnapját. Idén a programok három pillérre alapozódnak.

A Hymnus Lentiben

A nemzeti könyvtár hagyományteremtő szándékkal immár második alkalommal állítja ki egy hazai vidéki városban az ország legféltettebb nemzeti kincseinek egyikét, Kölcsey Ferenc Hymnusának eredeti kéziratát.

Lenti városának megkeresésére a nemzeti könyvtár örömmel járult hozzá, hogy a város és környékének lakói január 22-én és 23-án, pénteken és szombaton 10 és 18 óra között eredetiben tekinthessék meg a páratlan irodalmi ereklyét a Városi Művelődési Központban. A ház a magyar kultúra napjának ünnepén gazdag programmal várja az érdeklődőket, benne a Himnuszhoz kapcsolódó előadásokkal.

A lenti programtervezet, 2016. január 22., péntek

 • 10.00 A kiállítást megnyitja: Dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója
 • 10.30 Zsupán Edina (OSZK, tudományos titkár): A középkorból a reneszánsz felé: a humanista kultúra kezdetei Magyarországon
 • 18.00 Ünnepi program a Lenti Városi Művelődési Központ nagytermében
 • Szivárvány kamarakórus: Himnusz
 • Horváth László polgármester köszöntője
 • Fáy Péter (a Kölcsey család leszármazottja): A Kölcsey család emlékezete
 • Földesi Ferenc (OSZK, különgyűjteményi igazgató): A Hymnus és kézirata
 • A Szivárvány kamarakórus rövid koncertje
   

Kétnapos interdiszciplináris nemzetközi konferencia a Propaganda az első világháborúban című nagykiállításhoz kapcsolódóan

A Propaganda az első világháborúban c.  kiállításhoz kapcsolódóan az Országos Széchényi Könyvtár Propaganda – történelem, művészet és média az első világháborúban címmel 2016. január 22–23-án rendezi meg nemzetközi tudományos ülésszakát. A kétnapos konferencia három nagyobb tudományágban, a történelem, az irodalom- és a művészettörténet interdiszciplináris közegében zajlik. A rangos előadók az első világháború művelődéstörténete, valamint az irodalom, a történelem, a sajtó és a propaganda jelenségei, működése felől közelítik meg témáikat. A tudományos ülésszak titkárai: Boka László, ifj. Bertényi Iván, Katona Anikó. Az előadások helyszíne az OSZK 6. emeleti előadóterme.

 

Nyílt nap az Országos Széchényi Könyvtárban
Január 22.

11 és 15 órakor könyvtári körséta (ingyenes program)
Könyvtárlátogatásra invitáljuk vendégeinket. A látogatás során bemutatjuk a könyvtár épületét, történetét, megtekinthetők a különböző szintek, a könyvtári gyűjtemények, az olvasói termek.

12 és 16 órakor tárlatvezetés a Propaganda az első világháborúban című kiállításon (ingyenes program). A látogatók részére a kiállítás kurátorai (Katona Anikó, Rózsafalvi Zsuzsanna és Boka László) tartanak szakvezetést.

Kiállításaink ezen napon más időpontokban egyénileg is ingyenesen látogathatók!

További kedvezmények a nyílt nap keretében:

 • Beiratkozási akció: csak ezen a napon 50% kedvezményt nyújtunk az éves könyvtárhasználati díjból minden beiratkozni szándékozó, leendő olvasónknak.
 • Könyvvásár: az OSZK egyes kiadványai és ajándéktárgyai kedvezményes áron vásárolhatóak meg a Könyvtár főbejárat melletti ajándékboltjában.


Minden kedves érdeklődőt szeretetettel vár az Országos Széchényi Könyvtár!

További információk: Kommunikáció és sajtóiroda, Piskorán Nóra, tel: 22 43 746; facebook.com/nemzetikonyvtar