Research 2.0 (Kutatás 2.0) – könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/12/05

A Research 2.0 (Kutatás 2.0) című könyv két hazai szerzője, Koltay Tibor és Z. Karvalics László részvételével az OSZK Könyvtártudományi Szakkönyvtár és az MKE Társadalomtudományi Szekciója a KSZK olvasótermében (Budavári Palota F épület, 7. emelet) 2016. december 5-én, hétfőn 14 órai kezdettel könyvbemutatót tart.

A beszélgetést Fodor János (ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet, Információtudományi Tanszék) vezeti.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A férőhelyek miatt kérjük előzetes jelentkezésüket a kszk@oszk.hu címen.

 

A kötetről:
 
KUTATÁS 2.0
Research 2.0 and the future of information literacy
Tibor Koltay, Sonja Špiranec, László Z. Karvalics
London: Chandos Publishing, 2015. [190 p.]
Print Book ISBN: 9780081000755
eBook ISBN: 9780081000892

„Az információs műveltség (information literacy) fogalma és problematikája az elmúlt évtizedek időről időre újra felbukkanó, gazdagodó tematikájú, népszerű kérdésköre. Számos meghatározása és megközelítése létezik szerte a világban, azonban a kritériumok többnyire közös elemekre épülnek. Legutóbb az Amerikai Felsőoktatási és Tudományos Könyvtárak Egyesülete (ACRL) fogadta el az információs írástudás követelményrendszerét, amely hat mérvadó kritériumot tartalmaz. Ezek közül az egyik a tudomány párbeszédjellegét hangsúlyozza: az információforrás a szerzők szakértelmét és hihetőségét tükrözi, és azon információs igény kontextusában értékelendő, ahol az információt használni kívánják. A Kutatás 2.0 elméleti bevezetője után a szerzők a kutatást végző tudósok képességeit és készségeit sorolják fel. Az első fejezet kiemelkedő része a nyitott tudomány részletezése a szakirodalom és a gyakorlat alapján, beleértve annak előnyeit és már látható buktatóit. A legterjedelmesebb rész ebben a fejezetben a tudományt adatintenzív paradigmaként tekinti át, kezdve az adatkezeléstől a menedzselésen át a hozzáférés biztosításáig. A második fejezet összefoglalja mindazt, amit az információs írástudásról tudni illik, a harmadik fejezet pedig könyvtári, könyvtár-informatikai összefüggésben közelíti meg az információs írástudás elméleti kérdéseit, és a könyvespolcoktól a Web 2.0 felé vezető utat járja végig.

A Research 2.0 and the future of information literacy című kötet joggal nevezhető értékes kézikönyvnek mind a felsőoktatási és tudományos könyvtárak, mind a könyvtárakat használó kutatók és oktatók számára.”

(Részlet Hajnal Ward Judit ismertetéséből a Könyvtári Figyelő rövidesen megjelenő 2016. 4. számából.)

A kötet szerzőiről:

Koltay Tibor főiskolai tanár 2004 óta az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának (és annak jogelődje, a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar) munkatársa. Jelenleg a Tudástechnológiai Intézet igazgatója. 2012-ig a Nyugat-Magyarországi Egyetem Könyvtár- és Információtudományi Tanszékén is tanított. Szerkesztőbizottsági tagja a Könyvtári Figyelőnek, a LIBER Quarterlynek és három további külföldi folyóiratnak. Tagja az UNESCO Információt Mindenkinek Program Információs Műveltségi Munkacsoportjának.

Z. Karvalics László egyetemi docens 2007 óta a Szegedi Tudományegyetemen a Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszék munkatársa (2011-ig vezetője). A Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK) alapító-igazgatója, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Információs- és Tudásmenedzsment Tanszék vezetője volt 2005 és 2006 között. 2001 és 2006 között az Információs Társadalom című folyóirat főszerkesztője.

Mindketten tagjai az Európai Információs Műveltségi Konferencia (ECIL, European Conference on Information Literacy) állandó és programbizottságának.

Sonja Špiranec a Zágrábi Egyetem Információ- és Kommunikációtudományi Tanszékének docense, az Információtudományi Intézet igazgatója. Az információs műveltséggel foglalkozó európai konferencia (European Conference on Information Literacy, ECIL) egyik alapítója és főszervezője. A szerbiai ČITALIŠTE szerkesztőbizottságának tagja.

A kötet a Prospero.hu oldalon vásárolható meg, december 31-ig 20 %-os kedvezménnyel 18 656 Ft helyett 14 924 Ft-ért.

Várjuk Önöket a bemutatón!