Szép Magyar Térkép, Digitális Magyar Térkép 2010

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az Országos Széchényi Könyvtárban immár 15. alkalommal adták át a Szép Magyar Térkép és a Digitális Magyar Térkép verseny díjait. A pályaművek a hagyományoknak megfelelően öt kategóriában versenyeztek: digitális, tudományos, iskolai, sorozat és idegenforgalmi térképek. A zsűri három első, két második, két harmadik díjat és öt dicséretet osztott ki.

Az idei versenyen részt vett valamennyi térkép április 30-ig tekinthető meg a Nemzeti Könyvtár VI. emeleti rendezvénytermében. A kiállításon 5 fali-, 36 papírtérkép, míg a tárlókban 32 egyéb térkép látható. A digitális műveket a térképtárban nézhetik meg az érdeklődők.

A díjazottak:

Tudományos kategória
I. díj: Győr-Moson-Sopron Megye Levéltára: Sopron várostörténeti atlasz
A nemzetközi várostörténeti sorozatban megjelent első hazai monográfia térképmellékletei kitűnően támogatják a város fejlődését leíró szöveget. Igényes, magas színvonalú grafikus és nyomdai kivitelükkel jelentősen emelik a kiadvány magas tudományos értékét.

II. díj: Geobook Hungary Kft.: Csillagatlasz kistávcsövekhez
Az elsősorban amatőr csillagászok számára készült kötet térképei a tervezési elveket következetesen valósítják meg és már-már aszkétikusan egyszerű kivitelükkel is jól használható, korszerű, az alapismereteken jelentősen túlmutató tudásanyagot jelenítenek meg.

III. díj: MÁFI: Magyarország kainozoós földtani térképe és dombortérképe
A Magyar Állami Földtani Intézet újabb kiadványaihoz mind tartalmában mind megjelenésében illeszkedő sík- és dombortérkép együttes színvilágával és szokatlan megjelenésével mintegy reprezentálja a hazai földtudomány legújabb eredményeit.

Iskolai térképek kategória
Dicséret: Cartographia Tankönyvkiadó Kft.: A Duna vízgyűjtő területe
A térkép tartalmához jól illeszkedő, a vízgyűjtő terület természeti képét utánzó színeivel kellemes, rendezett összhatást kelt.

Sorozat kategória
Dicséret: DIMAP Bt.- Frigoria: Frigoria kerékpártúrák sorozat
Dicséret: Topográf Térképészeti Kft.: Az Új Szó térképes újságmelléklet sorozata
Elsősorban kitartásukért az általuk kifejlesztett termék folyamatos megjelentetéséért illeti dicséret a két kiadót. Mindkét térképtípus szokatlannak mondható a hazai piacon.
A DIMAP-Frigoria féltucatnyi, egységes stílusú kerékpártúra-térképe remélhetőleg tovább bővülő sorozat marad.
A Topográf a magyar térképészet régi és mára szinte elfeledett hagyományait élesztette fel térképes újságmellékletével, amellyel nemcsak új értékesítési lehetőséget, de a hazai térképek számára új térképolvasókat is talált.

Idegenforgalmi kategória

I. díj: GiziMap: „India térképe”
A nagyméretű térképlap elsősorban a kitűnően megválasztott színek kontrasztjával emeli ki az óceán kékjéből a hatalmas indiai szubkontinens egészét. A térképi tartalom és a többnyelvű névrajz részletessége ellenére is jól olvasható. Az olvasóban sokáig megmarad az erőteljes és változatos természetföldrajzi kép, amely a hatalmas országot érdekessé és vonzó idegenforgalmi célponttá teszi.

II. díj: Szarvas András- Térkép-Faragó Bt: Az Őrség, a Vend-vidék és a Vasi-hegyhát
A visszafogott színvilágú, kellemes, jól olvasható térkép domborzatábrázolásával és gazdag névrajzával emelkedik ki a hasonló termékek közül. A terület megkívánta többnyelvű névrajz és a határon átnyúló kapcsolatok hangsúlya fontos belső értékei a kiadványnak.

II. díj: Topográf Térképészeti Kft.: Törökbálint térképe
A várostérkép a beépítettséget és a városi terek funkcionalitását is első pillantásra bemutató, mogyoróbarna árnyalataival kellemes összhatást keltő térképen egyetlen pillantással átlátható a gyorsan fejlődő agglomerációs település területe.

III. díj: Hibernia Nova Kft.- Szarvas András: Bulgária autótérképe
A hazai autótérképek hagyományit követő térképlap aktualizált úthálózata jól emelkedik ki a szándékoltan elnagyolt domborzati háttérből. Latin és cirill betűs névírása jól olvasható, a térkép bulgáriai tematikus tartalmával egyszerűen és könnyen használható.

Dicséret: Bogdanovits András: Bringára fel! Kerékpártúrák itthon
A kerékpárosok számára országos túrákat ajánló kiadvány merész ötlettel oldja meg a háttértérkép kérdését. A halványított árnyalatú alaptérképen erőteljes színekkel emeli ki a tematikus tartalmat és így szokatlan, de harmonikus összhatást hoz létre.

Dicséret: Firbás Térkép Stúdió Bt.: Szeged belvárosának színes látványtérképe
A kevés hazai panorámatérkép között különlegesség a plakátszerű, erőteljes színekkel és elnagyolt épületrajzzal jellemezhető alkotás, amely vidám színes foltjaival megeleveníti az alföldi nagyváros belvárosát

A Digitális Magyar Térkép 2010 pályázatra benyújtott művek értékelése
I. díj: Cartographia-Tankönyvkiadó Kft: Középiskolai történelmi atlasz
A termék példamutató módon használja ki a digitális technológia adta lehetőségeket: a térképek tematikus elemekre bontása, a képek, animációk és az interaktív megjelenítési lehetőségek olyan hasznos tanári segédeszközt alkotnak, amely nemcsak didaktikus felépítésével, hanem esztétikus megjelenésével is támogatja a korszerű történelemoktatást.

Dicséret: Kommunálinfo Információs Szolgáltató Zrt.: Intelligens térkép: napenergia felhasználáson alapuló energia nyilvántartó modul (4)
A magyar piacon újdonság a napenergia felhasználását támogató, elsősorban a szakmai felhasználók számára készült, a tervezést egyszerű és jól kezelhető térképes felülettel támogató, könnyen elérhető és rugalmas modul.

2011/03/18 - 2011/04/30