Címlap 2

Augusztus 22-től

Kamarakiállítás

Virtuális kiállitásaink
 

Megbízott igazgató az Országos Széchényi Könyvtár élén
Hírek

Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere 2019. augusztus 23-ai hatállyal Hammerstein Juditot bízza meg az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói feladatainak ellátásával.

Vörös Csillagok – kamarakiállítás
Kiállítások

Mi történt a harmincas évek világhírű pesti mulatóival 1945 után? Mennyire erotikus egy szocialista revü? Hogyan alakították át a Városliget szórakozóhelyeit? Melyik színésznő kapta karrierjét besúgásért cserébe az ÁVH-tól? – A kiállítás október 12-ig látogatható.

Állami kitüntetést kapott Poprády Géza
Hírek

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként – a nemzeti könyvtár modern működési feltételeinek megteremtése, a korszerű restaurálási technológiák meghonosítása, valamint az állományvédelem és a digitalizáció bevezetése érdekében végzett magas színvonalú szakmai tevékenysége okán – Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Poprády Géza, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott főigazgatója.

 

 

Kaleidoscope – Az ötvenes évek Európája
Hírek

Az Országos Széchényi Könyvtár Fotótára egy tíztagú konzorcium tagjaként vesz részt az ötvenes évek vizuális kultúráját bemutató kutatási és oktatási projektben. A kutatás eredményeképp az Europeanához kapcsolódó honlap és adatbázis épül, továbbá egy oktatási portál a közép és a felsőoktatás számára.

Elkészültek az OSZK piliscsabai raktárának látványtervei
Hírek

Száz évre tervezett a TSPC Csoport: ilyen lesz az Országos Széchenyi Könyvtár Archivális Raktára

Egy nyírségi lány naplója 1940-46-ból
Hírek

2019 augusztusában lát napvilágot egy különleges forráskiadvány, amelynek elkészültében kollégánk, Szabó Piroska is közreműködött. A kötet egy nyírségi, római katolikus, érettségi előtt álló fiatal lány szemszögéből nyújt betekintést a magyar történelem viharos éveibe, így egyszerre olvasható szentimentális kamasznaplóként, traumaszövegként, valamint hely-, had-, nő- és társadalomtörténeti forrásként.

Halálos körhinta – Rácz Vali, a dizőz – új tematikus szolgáltatás
Hírek

A nemrégiben megjelent azonos című könyv hangzó mellékletében a Zeneműtárunkban őrzött több tucat hanganyag mellett, egy magángyűjtemény hanganyagai is elérhetők.

Konferencia Pozsonyban a kulturális örökségvédelmi intézmények együttműködéséről
Hírek

A nemzeti könyvtárat öt munkatársunk képviselte azon az elsősorban a V4 országok könyvtári és információs szakértőinek szóló nemzetközi konferencián, amely „8th Colloquium of library and information experts of V4+ countries” címen tartottak június 17. és 19. között Pozsonyban.