1989 emlékezete – felhívás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/03/11

 

Filléres emlékeim – 2019 áprilisában közösségi közreműködéssel készült (crowdsourcing alapú) kiállítást szervezünk. Egy európai projekt részeként a rendszerváltás éveinek emlékezetéről szóló tárlatot készítünk.

Várunk minden olyan emléket, amely a rendszerváltás időszakát idézi meg: családi fotókat, személyes holmikat, s minden olyan tárgyat, fényképet, emléket, amely magán hordozza a változás jeleit. Reményeink szerint a beküldött „filléres emlékek” egyszerre érzékeltetnek majd egy eltűnt világot, az átmenet jelenségeit és az új világ kialakulását is. Segítségképpen néhány példa a már felmerült témák közül, melyekből egyetemi hallgatók készítenek fényképgalériát: az eltűnt és átalakult mozik, nagyáruházak, művelődési intézmények, a Váci utca átalakulása, vidéki főterek, a laktanyák, a balatonparti szállodák, a balatonaligai pártüdülő romjai.
Külön téma a gyerekvilág: játékok, az úttörőélet, osztályképek, vörös csillagok, szobrok, emlékművek – és hűlt helyeik. Tárgyak: játékok, az úttörő egyenruha kellékei, piros és kék útlevél, rózsaszín valutatömb, KISZ tagkönyv, szamizdat kiadványok – a lista bővíthető és bővítendő!

A kiállítás 2019. április 26-án nyílik a Kézirattár folyosóján.

Kérjük, hogy a felajánlott tárgyakat 2019. április 5-ig juttassák el az alábbi címre:

Sárközy Réka – 424/A szoba Országos Széchényi Könyvtár 1827 Budapest, Budavári Palota F épület

Minden felajánlást köszönünk! A tárgyakat, emlékeket a kiállítás befejeztével visszaszolgáltatjuk a felajánlóknak, vagy a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerülhet gyarapodásként a felajánlása.

A felhívás a Facebookon