Állami kitüntetésben részesült Rózsa Dávid, könyvtárunk főigazgatója

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/07/09

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Fényes Elek-díjat adományozott Rózsa Dávidnak, könyvtárunk főigazgatójának a statisztika területén végzett munkássága elismeréseként. 

Rózsa Dávid a KSH Könyvtár korábbi főigazgatója, a Magyar Statisztikai Társaság elnöke. Kutatási területei közé tartozik a kutató- és szakkönyvtárak világa a 21. században; a könyvtárak tevékenységének társadalmi hasznosulása, mérhetősége, statisztikája; a könyvtár- és a statisztikatörténet.

Korábbi elismerései: főigazgatói elismerés (KSH Könyvtár, 2011), Az Év Fiatal Könyvtárosa díj különdíja (Kovács Máté Alapítvány, 2016).

Több mint százharminc publikáció, közel félszáz konferencia- és egyéb előadás fűződik nevéhez. Legutóbbi önálló kötete: Szakkönyvtár a holnap határán (KSH Könyvtár, Budapest, 2018, 236 o.). Fontosabb kötetszerkesztései: Portrék a magyar statisztika és népességtudomány történetéből. Életrajzi lexikon a XVI. századtól napjainkig (KSH Könyvtár, Budapest, 2014, 807 o. [főszerk.]); A számontartott nemzet. A Trianon előtti és utáni évtizedek Magyarországa statisztikai térképeken (Központi Statisztikai Hivatal – KSH Könyvtár, Budapest, 2020, 407 o. [szerk. Rovács Barnával]. Vendégszerkesztőként részt vett a Statisztikai Szemle című folyóirat 2020/6., trianoni számának elkészítésében.

Gratulálunk!

A Fényes Elek-díj

Fényes Elek 19. századi közgazdasági statisztikai és földrajzi író, a honismereti szemlélet és munkálkodás hazai megteremtője, a magyarországi közgazdasági statisztika első jelentős képviselője volt. A róla elnevezett díjat a statisztika területén kiemelkedő munkát végző szakemberek kapják.