Előrelépés a hazai könyvtári szabványügyben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/05/11

 

A nemzeti könyvtár kiemelt feladatai közé tartozik a könyvtári szabványosítás területének koordinálása, ezen belül is a könyvtári szabványok, szabályzatok és ajánlások előkészítése. Örömmel tájékoztatjuk az érdekelteket az ezen a területen végbe menő pozitív fejleményekről.

A Magyar Szabványügyi Testület az OSZK megbízásából és az Országos Könyvtári Szabványosítási Bizottság munkaterve alapján végezte el az alábbi hivatkozási számú és című szabványok címoldalas jóváhagyó közleményes kiadását és bevezetését a nemzeti szabványállományba:
 

  • MSZ ISO 10957: 2018 Információ és dokumentáció. Kották nemzetközi szabványos azonosító száma (ISMN)
     
  • MSZ ISO 2709: 2018: Információ és dokumentáció. Információs csereformátum
     
  • MSZ ISO 15511: 2018: Információ és dokumentáció. Könyvtárak és más hasonló szervezetek nemzetközi szabványos azonosítója (ISIL)
     
  • MSZ ISO 15836-1:2018: Információ és dokumentáció. A Dublin Core metaadat-elemkészlete. 1. rész: Core-elemek

A fenti szabványok angol nyelven érhetők el. Jelenleg zajlik több jelentős, a könyvtárügyet érintő nemzetközi szabvány teljes körű honosítása, magyar nyelvű közzétételük előkészítése. A honosításokra az OSZK OKR Projektjének keretében kerül sor.

A könyvtári katalogizálás megújítása iránt érdeklődő könyvtáros kollégák figyelmébe ajánljuk az „RDA-HU” elnevezésű intézményközi munkacsoportot, amely az RDA (Resource Description and Access=Forrásleírás és hozzáférés) című szabályzat magyarországi bevezetését készíti elő és koordinálja. A munkacsoportról bővebben itt olvashatnak.