„Az Országos Széchényi Könyvtárnak egészen fantasztikus gyűjteménye és munkatársai vannak.” – Interjúk Rózsa Dávid főigazgatóval

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/07/27

 

Az OSZK jelenlegi helyzetével és jövőjével kapcsolatban az elmúlt hetekben több interjú is megjelent Rózsa Dávid főigazgatóval az írott sajtóban, illetve hangzott el különböző rádióadásokban. Az alábbiakban ezekből mutatunk be néhányat.

„Az Országos Széchenyi Könyvtárnak egészen fantasztikus gyűjteménye és munkatársai vannak. Az a feladatom, hogy ezt a maga pompájában és teljességében segítsem megmutatkozni.” – nyilatkozta a főigazgató, kiemelve, hogy ezt célozza a szervezeti átalakítás is. A teljes írás az Infostart.hu oldalon olvasható.

A Demokratában megjelent interjúban a siralmas bérhelyzet mielőbbi rendezése, a nagyszabású digitalizációs program, a költözési előkészületek levezénylése és a közönség az intézmény fizikai és online tereibe való becsalogatása került a középpontba.

A Magyar Katolikus Rádió Akvarell című műsorában július 16-án elhangzott beszélgetésben „a nemes hagyományok megőrzésével végrehajtott modernizáció” szükségességéről beszélt Rózsa Dávid, kiemelve, hogy a járványügyi helyzet kapcsán az elmúlt évek informatikai fejlesztéseinek köszönhetően szinte zökkenőmentes volt a távmunka megvalósítása, amelynek során az elengedhetetlen háttérmunkák végzése mellett az online térben való jelenlét kapott nagy hangsúlyt.

„Hivatásom és szenvedélyem, hogy keressek, gyűjtsek, rendszerezzek, őrizzek és továbbadjak” – idézi Rózsa Dávid bemutatkozó szavait személyes honlapjáról a Karc FM-en elhangzott interjú felvezetőszövege, kiemelve, hogy a fiatal, de könyvtároskörökben jól ismert és elismert szakember családi hagyományokat követve került a pályára. Az interjúban a gyerekkori indulásról („bárhová fordultam, könyvek vettek körül”), tanulmányairól, a KSH könyvtárában eltöltött évekről, az OSZK átvilágításáról („több évtizedre visszamenő és a legkülönbözőbb szinteken megjelenő vezetési problémák, a meg nem született döntések egészen hosszú láncolata”), valamint a könyvtár alapfeladatairól és ezek szabványos feldolgozásáról, tartalmi feltárásáról, illetve elérhetővé tételéről („rengeteg készséget és képzettséget igényel a feladat”) és az eljövendő feladatokról – köztük a webarchiválásról – is beszélt a főigazgató.  

Korábbi hírünk a témában