Muzeális könyvkincsek online

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/10/22

 

Az Országos Széchényi Könyvtár 2019. október 31-én mutatja be a Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartásának (MKDNy) rendszerét, amely az Országos Könyvtári Platformban (OKP) történő integrációját követően válik elérhetővé. 

Az OKP országosan új alapokra helyezi a könyvtári-múzeumi működés információtechnológiai hátterét és adatkapcsolódásait. A legmodernebb informatikai megoldások lehetővé teszik az elképzelhető legszélesebb körben történő együttműködést intézmények és kutatók között. Fontos mérföldköve ez az országos szolgáltatások megújulásának: az MKDNY az első OKP-ban megvalósuló modulcsoport; amely után az elkövetkező évben, 2020 végéig, az OSZK összes könytárinformatikai megoldása (MOKKA, ODR, DK, MEK, EPA, ISBN iroda, stb.) az OKP-ban újul majd meg, egy moduláris, megosztott, együttműködési platformon. A bemutató kitér ennek a folyamatnak az eddig elért eredményeire, és az előttünk álló lépésekre egyaránt.

Az OKP-t számos különböző magyar könyvtár kollégái segítették definiálni, így annak modularitása révén képessé tehető arra, hogy bármilyen könyvtár (egyetemi, tudományos, nemzeti, közkönyvtár, egyházi stb.) igényeit kiszolgálja – sőt bármilyen más kulturális szegmens (levéltár, múzeum, kiállítóterek stb.) bekapcsolására is alkalmas. A platform fejlesztései közül elsőként bemutatkozó megújult MKDNy segítségével lehetővé válik Magyarország teljes muzeális könyvállományának több együttműködési szinten történő rögzítése és elérhetővé tétele.

Az esemény időpontja: 2019. október 31. 10.00, helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6. Budavári Palota „F” épület, VI. emelet, Díszterem.

Az eseménnyel kapcsolatos kérdések, további információ, regisztráció: pr@oszk.hu, (06 1) 224 3744.