Rendhagyó irodalom- és történelem óra az OSZK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/01/10

2012. január 19-én 15.30 – 18.30 óra között rendhagyó történelem- és irodalomórákra várjuk a 11–13. évfolyamos diákokat és tanáraikat.

Az Országos Széchényi Könyvtár 2012-ben ünnepli alapításának 210. évfordulóját. E jeles évforduló megünneplésére, A magyar kultúra napjának tiszteletére indítjuk útjára KÖNYVTÁRLAT című kulturális programsorozatunkat, amely a Márai-program szerves része.

Az érdeklődők eddig nem látott kiállításokat tekinthetnek meg; kollégáink és meghívott előadók segítségével rendhagyó történelem- illetve irodalomórákon, beszélgetéseken vehetnek részt; valamint koncerteket, színházi előadásokat élvezhetnek.

Rendhagyó történelemóra keretében mutatjuk be a nemzeti könyvtár alapítójának, a legnagyobb magyar édesapjának, gróf Széchényi Ferencnek levelezését. Továbbá a XIX. század egész történetét lefedő Heckenast Gusztáv könyvkiadóról szóló kiállításra tárlatvezetést szervezünk 14
órától.

Rendhagyó irodalomóra keretében idézi meg a reformkor szellemiségét Szigethy Gábor irodalomtörténész előadása, melyben a Himnuszt is megalkotó kiváló teoretikus, Kölcsey Ferenc irodalmi és tanulmányírói munkássága és a legnagyobb magyar, Széchenyi István gróf gyakorlati alkotásai és életútja kerülnek egymás mellé.

A kb. két és fél órás programot az érettségihez közeledő diákoknak (11–13. évfolyam) ajánljuk elsősorban. Az egyes programrészek természetesen külön-külön is látogathatók.

Kérjük, részvételi szándékukat 2012. január 16-ig szíveskedjenek jelezni a 36 1 224 3746-os telefonszámon vagy a pr@oszk.hu címen.

A rendezvény további programjai.