„Nekünk mégis Mohács kell…”

„Nekünk mégis Mohács kell…”

„Nekünk mégis Mohács kell…”
II. Lajos király rejtélyes halála és különböző temetései
Szerkesztette: Farkas Gábor Farkas, Szebelédi Zsolt, Varga Bernadett
OSZK–MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Budapest, 2016. 336 oldal
ISBN 978 963 200 654 3

3 800,- Ft
Kapható

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában napvilágot látott a nemzeti könyvtárban 2015. augusztus 29-én megrendezett tudományos tanácskozáson elhangzott előadások szerkesztett és bővített anyaga. A kötet több mint háromszáz oldalon, interdiszciplináris keretekben vizsgálja a mohácsi csata jelentőségét és következményeit, illetve veszi alapos górcső alá II. Lajos király halálának és temetésének sok vitát kiváltott körülményeit.

A Farkas Gábor Farkas, Szebelédi Zsolt és Varga Bernadett szerkesztette tanulmánykötet minden magyar állampolgárnak ajánlható, aki érdeklődik történelmünk egyik legfontosabb sorsfordulója, a mohácsi csata és Magyarország törökkori históriája iránt. Részlet a könyv fülszövegéből: „Nekünk tényleg Mohács kell, amit mi sem bizonyít jobban, hogy generációkról generációkra feltesszük a nyugtalanító kérdést: mi is veszett oda 1526. augusztus 29-én? Lehet-e ennyi év, ennyi forráselemzés, régészeti feltárás, szakmai vita után erről bármi újat mondani? Az utóbbi évek kutatásai azt bizonyítják, hogy igen, mindig akad valami újdonság, amire rácsodálkozhatunk. E kötet arra keresi a választ, hogy a korabeli források új nézőpontú elemzése és a különféle bölcsészet-, illetve természettudományok alkalmazása megoldást kínál-e arra, hogy megtudjuk: mi történhetett valójában II. Lajos királlyal, vagy, hogy hol temették el a csata után? A tanulmányok szerzői között egyaránt található antropológus, igazságügyi orvosszakértő, történész, oszmanista, filológus és könyvtáros.”

A kötetet a II. Lajos király haláláról szóló források (1526–1800) eddigi legteljesebb összeállítása és gazdag képanyag egészíti ki.