A Genezistől Dantéig – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/06/13 - 2013/09/03

A Magyar-Olasz Kulturális Évad tiszteletére Dante Isteni színjátékának világába, vizuális és egyben belső utazásra hívja a látogatókat az Országos Széchényi Könyvtár Antonio Bandirali fotóművész 2013. június 13-án 18 órakor nyíló kiállításán.
A tárlatot a Genezis – a bibliai Teremtés könyve – ihlette képek, a Poklot, Purgatóriumot és Paradicsomot megidéző fotó-és videoinstallációk, az Isteni színjáték néhány régi kiadása, valamint Babits Mihály Dante-fordításának eredeti kézirata teszik igazán különlegessé.

A Múzeumok Éjszakáján 6 alkalommal, utána pedig minden kedden és csütörtökön tárlatvezetést tartunk, amelynek árát a belépőjegy tartalmazza.

Az itáliai fotográfia jeles képviselője Dante művének képekbe öntött „fordítását” készítette el. Ezt részben valós tájak fotografálásával tette, hiszen felkereste azokat az azonosítható helyszíneket, amelyeket az olasz mester, ha mégoly szűkszavúan is, de megemlít művében. Bandirali a táj esszenciáját kereste, azt a többletet, amely évszázadokkal ezelőtt sajátos ihletést adhatott a költőnek. Fotói mégis szubjektív interpretációk – nem is lehetnek mások. Ám rajuk keresztül vezet az út számára az Isteni színjáték sorai mögött megbúvó transzcendens valóság megtapasztalásához. E tapasztalatból építkezett a művész, amikor a tájfotográfiák mellett megalkotta absztrakt kompozícióit, a lélek utazásának színek és fény által megformált, sajátos világát.

Az Isteni színjáték mellett Bandirali nagy ívű kísérletének másik ihletője a bibliai Teremtés könyve volt. A teremtés teljessége végül az emberben nyilvánul meg, aki képes szemlélni ezt a világot. Dante ezen a ponton pendant-ja a Teremtés könyvének, hét nap alatt bejárja útját, és föltárul előtte a teremtett világ mélysége és emelkedettsége, egészen ennek szívéig, a teremtő princípiumig.
A fotográfus nagy kérdése, hogy az inspirációkból kibomlott víziók hogyan fogalmazhatók meg képileg: nem illusztrálni, hanem ugyancsak teremtő aktussal elmondani valamit a világról. Antonio Bandirali fotográfiai eljárásai a kozmológiai, már-már természettudományos képalkotástól a természet „egyszerű” ábrázolásáig terjednek. Erős, de nem erőszakos képalkotó. Nyitva hagyja számunkra az utat saját vízióink megteremtéséhez.
Antonio Bandirali életrajza

A kiállítás megnyitója június 13-án 18 órakor lesz. Tárlatvezetések: Első alkalommal a Múzeumok éjszakáján, 2013. június 22-én várjuk az érdeklődőket 19, 20, 21, 22, 23 és 24 órakor. Ezt követően minden héten kedden és csütörtökön 14, illetve 17 órakor ismerkedünk a látogatókkal együtt a Teremtés könyvével, az Isteni színjáték világával, a Pokol köreivel, a Purgatóriummal és a Paradicsommal. Jelentkezés: pr@oszk.hu

Kiállításunkra csoportokat és egyéni látogatókat egyaránt szeretettel várunk.

Belépőjegyek:

  • Teljes árú: 1000 Ft/fő
  • Csoportos: 400 Ft/fő (10 főtől)

A tárlatvezetés díját a belépőjegy ára tartalmazza. A kiállítás megtekintése diákcsoportok esetén a kísérő pedagógus számára – pedagógusigazolvány felmutatásával – ingyenes.

Hátrányos helyzetű tanulók számára – az osztályfőnök írásos igazolása alapján – a látogatás ingyenes.

A kiállítás nyitva tartása: 2013. június 14 – 2013. szeptember 3., keddtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között, hétfőn és vasárnap zárva.

A kiállítás helyszíne: VI. emeleti Corvina kiállítótermek és az ahhoz vezető előtér (Ars Librorum)