Délvidéki magyar Golgota 1944-45 – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/03/06 - 2018/04/07

 

Az 1944-45-ös délvidéki áldozatok emlékére rendezett vándorkiállítás 2018. március 6-tól április 7-ig lesz látható a VI. emeleti Ars Librorum kiállítótérben.

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány vándorkiállítása az 1944-45-ös délvidéki magyarirtás hetvenedik évfordulója alkalmából, az áldozatok tiszteletére készült.

A kiállítás huszonegy tablón mutatja be a délvidéki magyarokat ért népirtás történetét. A rendkívül látványos és olvasmányos, rövid és tartalmas mondatokba összefoglalt szöveganyagot gazdag képanyag egészíti ki. A kiállítás vázát alkotó visszaemlékezések közé beszúrt és kiemelt történelmi tények segítségével  mutatják be az 1944-45 évek fordulóján történt tragikus eseményeket.

A kiállítás „Hideg napok” című tablója bemutatja az 1942-ben, háborús körülmények között lezajlott tragikus újvidéki csendőr razzia előzményeit és valós körülményeit, ezzel a kiállítás létrehozói emléket állítanak a háborús körülmények között lezajlott razzia áldozatainak, továbbá bemutatják a katonai túlkapás valós körülményeit is. „Az elhallgatott razzia” című tabló pedig az 1944-es újvidéki megtorlás napjai több száz áldozatának, valamint az ott zajlott koncepciós perek mártírjainak is emléket állít.

Külön tablókat szenteltek a német áldozatok sorsának és az egyházi személyek tragédiájának. Megrázó képekkel illusztrálják a koncentrációs táborokba zsúfolt tömegek, és az ott elpusztított gyermek áldozatok sorsát. Az 1944-45-ös délvidéki események következtében földönfutókká, hontalanná vált százezrek kálváriájának is helyet ad a kiállítás, ahogy nem feledkezik meg az özvegyek és árvák nehéz életének bemutatásáról sem.

Az egységes grafikával rendelkező kiállítás létrehozói a tablók címeivel is az 1944-45-ös délvidéki események lényegi történéseire utalnak. A vörös színnel kiemelt, tömör mondatokká fogalmazott történelmi tények és megállapítások szakszerűen vezetik végig az áldozatokkal, és a megrázó kegyetlenséggel elkövetett népirtással szembenézni kész látogatót.

A máig háborús bűnösként, jelöletlen tömegsírban nyugvó több tízezer halálos áldozatnak, az árváknak és özvegyeknek, a földönfutóvá, hontalanná vált túlélőknek emléket állító kiállítást dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja jegyzi. A szerkesztés és a grafika Cseresnyésné Kiss Magdolna és Papp Zoltán munkája. A Bethlen Alap támogatásával megvalósult kiállítás ingyenesen látogatható.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Ars Librorum kiállítótér
Időpont: 2018. március 6. és 2018. április 7. között a könyvtár nyitvatartási idejében: keddtől szombatig 9 és 20 óra között.