Heckenast-katalógus

Gyönyörű kötet jelent meg Heckenast Gusztáv születésének 200. évfordulójára

Minden könyv-és kultúraszerető ember könyvtárának dísze lehet a hatvanhét oldalas, magyar és angol nyelvű, színes, gazdagon illusztrált kötet, amely sokkal több, mint egyszerű kiállításvezető.

A könyvet a különlegesen igényes – Heckenast betű-és mintakészletének felhasználásával készült – grafika, a könyv-és sajtótörténeti kincseket bemutató fotók és nem utolsósorban a kurátor, dr. Lipták Dorottya szakavatott, új összefüggéseket feltáró tanulmánya teszi izgalmassá, mely nemcsak a téma kutatói számára hasznos összefoglalás, hanem értékes kiegészítője lehet a tanóráknak, s jól használhatják azt a korszak iránt érdeklődő laikusok is.

A mű központi gondolata „a felemelő évszázad és az egyéni sors metszéspontjainak” bemutatása. A 19. századi magyar társadalom, a gazdaság, a kultúra, a politika, a közélet, s egy jelentős nagyvállalkozás története, valamint a polgári létforma kialakulása és fejlődése, s a mindezt szintetizáló személyiség, Heckenast Gusztáv alakja rajzolódik ki a könyv lapjain.

A szemet gyönyörködtető oldalakat forgatva az olvasó először a reformkori Pest pezsgő életébe pillanthat be képzeletben, amikor szigorú feltételei voltak a „hiteles könyvárus” privilégium elnyerésének: sok évnyi tanulóidő, a latin, a német és még egy idegen nyelv ismerete is követelmény volt. Ilyen körülmények között, 1827-ben kezdett Heckenast Gusztáv Wigand Ottó könyvkereskedésében dolgozni. A kötet lapjain végigkövethetjük, ahogyan a tehetséges ifjú felvirágoztatta az üzletet, saját „kő-és könyvnyomdával” megerősítve azt. Itt készült el később – számos jelentős mű között – a Nemzeti dal, a Tizenkét pont s a Kossuth Lajos szerkesztette Pesti Hírlap is.

Megtudhatjuk, hogyan alkalmazta Heckenast a Nyugat-Európában már bevált újdonságokat, remek üzleti érzékkel alakítva a formálódó polgárság olvasáskultúráját, bevezetve például előfizetési akciókat, valamint könyvsorozatok, folyóiratok, a gyermekirodalom és az ifjúsági irodalom hazai megjelentetését. Vállalkozás és kultúra… – ennek az is elengedhetetlen feltétele, ami Heckenast Gusztáv számára magától értetődő volt: „a kiadói jogokat mindig precízen fekteti le, kiadó társainál… a honoráriumok fizetésében nagyvonalúbbnak mutatkozik”.

Pilismaróti villájában Heckenast művészeti szalont működtetett, ahol gyakran megfordult Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Kemény Zsigmond – hogy csak néhányat említsünk az illusztris vendégek közül. A villa szalonjának enteriőrje is látható a kiállításban, amelyet ezzel az igényes kiadvánnyal a kézben érdemes végignézni.

Heckenast kiadójának jogutódja a Franklin Társulat lett, amelynek ízléses, értékes kiadványai sokunk nagyszülei, szülei könyvespolcain még ma is megtalálható.

A kötet megvásárolható könyvesboltunkban, illetve utánvéttel megrendelhető az alábbi címen: kiadvanytar@oszk.hu. Ára:1950 Ft.