Múzeumpedagógiai programok

 

Interaktív játékok a helyszínen

A múzeumpedagógiai foglalkozások szakember vezetésével az adott korosztály érdeklődésére, megszerzett tudására építve színesítik a kiállítást. A foglalkozások folyamatos ismeretfeldolgozó beszélgetései, az irányított megfigyelések, valamint tevékenységek mind hatékonyan járulnak hozzá a tananyag elmélyítéséhez. A kiállítást megtekintő osztályok ismereteket szerezhetnek a korabeli fontos történelmi eseményekről, helyszínekről, a közélet és a művészvilág szereplőiről, a munka világáról és a társas életről. A diákok megismerhetik a 19. században megjelent első magyar gyermekkönyveket. A Flóri könyve, La Fontaine meséi, Mokandah, vagy a fiatal indián főnök, Robinson Crusoe élete és kalandjai, csupán néhány példa azon művek közül, amelyeken nemzedékek nőttek fel Heckenast Gusztáv modern kiadói szemléletének köszönhetően.

A kiállítás megtekintéséhez ajánljuk iskolásoknak szóló, letölthető feladatlapjainkat:

A kiállítás előterében interaktív játékok segítségével mélyíthetik el ismereteiket a látogatók.

  • Szedőjáték a nyomdai munkafolyamatok bemutatásával
  • Memóriajáték – a kiállításon elsajátított művelődéstörténeti és várostörténeti ismeretekkel
  • Képkirakó táblás társasjáték a korabeli élet hírességeinek portréival
  • Könyvkötés – otthonra
  • Szerepjáték a korabeli szalonok hangulatának életre keltésével, különféle öltöztető kellékek segítségével: sétapálca, sétabot, cilinder, glaszékesztyű, legyező, napernyő

Programkínálat korosztályonként: felső tagozatos és középiskolás osztályok jelentkezését várjuk interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásunkra.
Időpontok, csoportlétszám: a foglalkozások hétköznapokon vehetők igénybe. Egyszerre egy osztályt (kb. 30 főt) tudunk fogadni.

A jelentkezés módja: minden esetben előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges. Jelentkezni az alábbi e-mail címeken lehet:

Belépőjegy: a múzeumpedagógiai foglalkozás díját a belépőjegy ára tartalmazza! A kiállítás megtekintése a kísérő pedagógus számára – pedagógus igazolvány felmutatásával – ingyenes, a diákcsoportok 10 főtől kedvezményes áron, 400 Ft/fő ellenében tekinthetik meg a kiállítást. Hátrányos helyzetű tanulók számára – az osztályfőnök írásos igazolása alapján – a múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött látogatás ingyenes.

Múzeumpedagógiai szakmai nap a Széchényi-emléknapon
2011. november 25-én 15 órakor ingyenes bemutatót tartottunk pedagógusoknak. Ennek keretében személyesen is megismerhették a különböző korosztályok számára kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozásainkat.

Témakörök, tantárgyak, kulcsszavak

  • Tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, művészettörténet, médiatörténet, valamint az osztályfőnöki óra témái
  • Kulcsszavak tanórákhoz: Reformkor, Kölcsey  Ferenc, Vörösmarty  Mihály, Wesselényi  Miklós, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, Petőfi Sándor, Kossuth  Lajos, Nemzeti dal, A 12 pont, Bach-korszak, iparosodás, polgárosodás, Arany János, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Vasárnapi Ujság, kiegyezés, Deák Ferenc, könyvnyomtatás, könyvkiadás, gyermek- és ifjúsági irodalom
  • Kulcskompetenciák (NAT szerinti): Anyanyelvi kommunikáció, Szociális és állampolgári kompetencia; Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia; Esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség.
    Kiemelt fejlesztési feladatok: Hon- és népismeret; Gazdasági nevelés; Felkészülés a felnőttlét szerepeire.