Irodalom- és sajtótörténeti időutazás az OSZK Kiadóval az Ünnepi Könyvhéten

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/06/06

 

2019. június 13. és 17. között 90. alkalommal kerül megrendezésre az Ünnepi Könyvhét, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe. A  hagyományos helyszín, a Vörösmarty tér felújítása miatt idén a Dunakorzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen várjuk a könyvbarátokat.

Szeretettel várjuk régi és új olvasóinkat a Duna-korzón, a 110-es standon (a Mariott hotel oldalsó bejáratánál)! Irodalom- és sajtótörténeti időutazással készül az Országos Széchényi Könyvtár az Ünnepi Könyvhétre. Szénási Zoltán és Virágh András irodalomtörténészek kalauzolásával belepillanthatunk a Budapesti Újságírók Almanachja 1908-as reprint kiadásába, amely a Magyar Bohémvilág címet viseli. A kötet 110 év távlatából is lebilincselő írásokkal vonultatja fel a századelő magyar irodalmának jeles képviselőit, a kiadvány bemutatóját pedig színpadi program kíséri.

Ady Endre Szeretném, ha szeretnének és Radnóti Miklós Lábadozó szél című kötetét is kézbe veheti az utókor. A Kossuth Kiadóval közösen létrehozott sorozatunk eredményeképp legnagyobbjaink eredeti versesköteteinek reprint kiadásával készülünk, de standunkon kapható lesz az Irodalmi Magazin idei két legfrissebb száma, a Jókai és a májusi is, amely Kányádi Sándornak állít emléket – a tavaly elhunyt költő idén lenne 90 éves.

A 2018 őszén megtartott Kuncz Aladár-emlékkonferencia régi tartozást egyenlít ki a határon túli, erdélyi magyar irodalommal kapcsolatban. Kuncz Aladár a Fekete kolostor című regényével vonult be a két világháború közti klasszikus magyar irodalomba és a világirodalomba. De mi volt Kuncz szerepe az erdélyi magyar irodalom megszervezésében Trianon után? Mi volt a híres regény előzménye? Többek között ezek a kérdések is előkerültek a tanácskozáson. A konferencia előadásainak szerkesztett anyagát az OSZK és az MMA kiadói együttműködésben jelentette meg 2019 tavaszán.

A Balassi Kiadóval közösen jegyzett Bibliotheca Hungarica Antiqua sorozatunk 47. tagjaként jelent meg az 1593-as ún. Bártfai énekeskönyv (Az keresztyéni gyülekezetben való isteni dicséretek) fakszimile kiadása.

Az OSZK Kiadó pénteken dedikálásokkal, vasárnap kora délután pedig a színpadi programok részeként könyvbemutató beszélgetéssel várja az érdeklődőket.

Köztársasági elnöki különdíjjal jutalmazták az Arany János-emlékév alkalmából megjelent, „Volt a hazának egy-két énekem” ARANY 200 című kötetet. A Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna által szerkesztett könyv az Arany-bicentenárium kapcsán megrendezett éves OSZK Tudományos Ülésszakon elhangzott előadásokat tartalmazza és a Gondolat Kiadóval közösen jegyzett Bibliotheca Scientia et Artis sorozat jubileumi, tizedik kötete. Az ünnepélyes díjátadót az Ünnepi Könyvhét nyitónapján tartják a Petőfi Irodalmi Múzeumban.