Dokumentum-előkészítés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Tisztelt Olvasóink!


Tájékoztatjuk önöket, hogy a 365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján intézményünk – a különgyűjteményi olvasótermek kivételével  – ismét létszámkorlátozás nélkül látogatható, s a koronavírus elleni védettséget nem kell igazolni. 

További információk

 

A TÖRZSGYŰJTEMÉNY DOKUMENTUMAINAK ELŐKÉSZÍTÉSE

Helyben leadott dokumentum-előkészítés
A helyben leadott előkészítési kérés díjtalan.

Telefonon történő előkészítési kérést nem fogadunk el.
Könyvek esetében az „A” jelű kutatói olvasójeggyel rendelkezők a következő nyitvatartási napra (kivéve a nyári zárást követő 1. nap) maximum 10 kérést, a „B–D” jelű olvasójeggyel rendelkezők 5 kérést adhatnak le.
Hírlapok, mikrofilmek esetében – azok nem egységes kötése miatt – a leadható kérések számát a szolgálatot teljesítő könyvtáros határozza meg.

Az „A” jelű kutatói olvasójeggyel rendelkezők részére a következő nyitvatartási napra (kivéve a nyári zárást követő 1. nap) hírlapok esetében legfeljebb 20 kötet (vagy 10 nagyalakú), a „B–D” jelű olvasójeggyel rendelkezők részére legfeljebb 10 kötet (vagy 5 nagyalakú) készíthető elő.

Napijeggyel rendelkező olvasó nem igényelhet előkészítést.

Online dokumentum-előkészítés
Beiratkozott olvasóink legfeljebb öt művet kérhetnek előkészítésre az OSZK honlapján található űrlap kitöltésével.

A kéréseket kedd és péntek között tudjuk teljesíteni:    

  • Könyvek esetében a 15 óráig beérkező kéréseket 2 órán belül, a 15 óra után érkezőket másnap délelőtt 11 óráig tudjuk teljesíteni.
  • Az időszaki kiadványokat a következő napra készítjük elő, és egyszerre legfeljebb 5 kötetet.
  • Mikrofilmezett anyag esetében 3 eltérő jelzet és jelzetenként maximum 5 tekercs előkészítésére van mód.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy előkészítési kérések leadásánál csak raktári jelzetet tudunk elfogadni, az AMICUS azonosító, ISBN szám nem felel meg erre a célra!
Amikor a dokumentum megérkezik, az Ön által megadott e-mail címre levélben értesítést küldünk, melyben megírjuk a félretétel számát, illetve a fizetendő összeget.
A szolgáltatás ára kötetenként (illetve mikrofilm tekercsenként) 100 Ft, mely összeget az e-mail visszaigazolás után, a beiratkozó pultnál lehet kifizetni.
Az előkészítés a kért napon reggel 11 órától 16 óráig vehető át. Az át nem vett dokumentumokat a tárgy napján visszaküldjük a raktárba.

Az előkészítési díjat az át nem vett dokumentumok esetében is ki kell fizetni.

 

A KÜLÖNGYŰJTEMÉNYEK DOKUMENTUMAINAK ELŐKÉSZÍTÉSE

A különgyűjteményekben őrzött dokumentumokat olvasóink számára ingyenesen előkészítjük.

Kéziratok előkészítése
Az előkészítés leghamarabb a következő napra lehetséges.
Jelzet megadásával, személyesen, online felületen és telefonon is megrendelhető.
Tel.: 2243-775, 2243-700/323-as, 163-as mellék
Előrendelhető:
– Kódexek: 2 db.
– Kötetes kéziratok: 3 db.
– Levelestár, Fond, Analekta: 5 pallium
A különböző jelzettartományokból összesen 5 kézirat rendelhető meg egy napra.

Kisnyomtatványok és grafikus dokumentumok előkészítése
A Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár az olvasói kiszolgálást tekintve előkészítéses rendszert alkalmaz. Az olvasó a kért anyagot egy – az olvasószolgálatos kollégával egyeztetett – időpontban, de legkorábban a kérés rögzítése után egy nappal kaphatja kézhez. Ez a szolgáltatás pénteken 14 óráig vehető igénybe. Pénteken 14 óra után, illetve szombaton érkezett előkészítési kéréseket a következő keddi napra tudjuk vállalni. Kutatási anyag személyesen, vagy a 487-8623-es telefonszámon illetve online űrlap segítségével egyaránt kérhető.

Régi nyomtatványok előkészítése
A kéréseket csak a megrendelést követő munkanapra áll módunkban teljesíteni, a pénteki kéréseket csak kedden tudjuk kiadni. Új anyagot személyesen, online űrlapon és telefonon is lehet kérni a jelzet megadásával. Tel.: 2243-776, 2243-700/163 és 488 mellék

Színháztörténeti dokumentumok előkészítése
A Tár anyaga személyesen, telefonon, vagy online űrlapon előkészíttethető. Telefon: 224-3781
Előrendelhető:
– kisnyomtatvány: 4 doboz vagy 20 db
– szcenikai dokumentum: 20 db
– kézirat: 1 doboz, 5 pallium vagy 5 db

Térképek előkészítése
A Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár gyűjteményébe tartozó anyagot csak előzetes kérés  (személyesen, telefonon, faxon, online űrlapon) alapján tudunk olvasóinknak kiadni, a kérést követő napon.

Audiovizuális dokumentumok előkészítése
A Történeti Fénykép- és Videotár anyagai előzetes egyeztetés után az Általános Olvasóteremben tekinthetők meg keddtől szombatig 9-20 óra között. A 15 óráig beérkezett kéréseket aznap tudjuk szolgáltatni, a 15 óra utániak a következő munkanapon állnak rendelkezésre.

Előkészítés kezdeményezhető: személyesen az Általános Olvasóteremben, telefonon (224-3710) és online űrlapon.

Zeneművek előkészítése
Nagyobb mennyiségű dokumentum, összefüggő kézirategyüttesek (pl. zenekari szólamanyagok), teljes hagyatékok tanulmányozása esetén – személyes, telefonos (224-3778) vagy online kérés alapján – az anyagot kutatóink számára az olvasóteremben előkészítjük.