Dokumentum-előkészítés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A TÖRZSGYŰJTEMÉNY DOKUMENTUMAINAK ELŐKÉSZÍTÉSE

Helyben leadott dokumentum-előkészítés
A helyben leadott előkészítési kérés díjtalan.

Telefonon történő előkészítési kérést nem fogadunk el.
Könyvek esetében az „A” jelű kutatói olvasójeggyel rendelkezők a következő nyitvatartási napra (kivéve a nyári zárást követő 1. nap) maximum 10 kérést, a „B–D” jelű olvasójeggyel rendelkezők 5 kérést adhatnak le.
Hírlapok, mikrofilmek esetében – azok nem egységes kötése miatt – a leadható kérések számát a szolgálatot teljesítő könyvtáros határozza meg.

Az „A” jelű kutatói olvasójeggyel rendelkezők részére a következő nyitvatartási napra (kivéve a nyári zárást követő 1. nap) hírlapok esetében legfeljebb 20 kötet (vagy 10 nagyalakú), a „B–D” jelű olvasójeggyel rendelkezők részére legfeljebb 10 kötet (vagy 5 nagyalakú) készíthető elő.

Napijeggyel rendelkező olvasó nem igényelhet előkészítést.

Online dokumentum-előkészítés
Beiratkozott olvasóink legfeljebb öt művet kérhetnek előkészítésre az OSZK honlapján található űrlap kitöltésével.

A kéréseket kedd és péntek között tudjuk teljesíteni:    

  • Könyvek esetében a 15 óráig beérkező kéréseket 2 órán belül, a 15 óra után érkezőket másnap délelőtt 11 óráig tudjuk teljesíteni.
  • Az időszaki kiadványokat a következő napra készítjük elő, és egyszerre legfeljebb 5 kötetet.
  • Mikrofilmezett anyag esetében 3 eltérő jelzet és jelzetenként maximum 5 tekercs előkészítésére van mód.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy előkészítési kérések leadásánál csak raktári jelzetet tudunk elfogadni, az AMICUS azonosító, ISBN szám nem felel meg erre a célra!
Amikor a dokumentum megérkezik, az Ön által megadott e-mail címre levélben értesítést küldünk, melyben megírjuk a félretétel számát, illetve a fizetendő összeget.
A szolgáltatás ára kötetenként (illetve mikrofilm tekercsenként) 100 Ft, mely összeget az e-mail visszaigazolás után, a beiratkozó pultnál lehet kifizetni.
Az előkészítés a kért napon reggel 11 órától 16 óráig vehető át. Az át nem vett dokumentumokat a tárgy napján visszaküldjük a raktárba.

Az előkészítési díjat az át nem vett dokumentumok esetében is ki kell fizetni.

 

A KÜLÖNGYŰJTEMÉNYEK DOKUMENTUMAINAK ELŐKÉSZÍTÉSE

A különgyűjteményekben őrzött dokumentumokat olvasóink számára ingyenesen előkészítjük.

Kéziratok előkészítése
Az előkészítés leghamarabb a következő napra lehetséges.
Jelzet megadásával, személyesen, online felületen és telefonon is megrendelhető.
Tel.: 2243-775, 2243-700/323-as, 163-as mellék
Előrendelhető:
– Kódexek: 2 db.
– Kötetes kéziratok: 3 db.
– Levelestár, Fond, Analekta: 5 pallium
A különböző jelzettartományokból összesen 5 kézirat rendelhető meg egy napra.

Kisnyomtatványok és grafikus dokumentumok előkészítése
A Plakát- és Kisnyomtatványtár az olvasói kiszolgálást tekintve előkészítéses rendszert alkalmaz. Az olvasó a kért anyagot egy – az olvasószolgálatos kollégával egyeztetett – időpontban, de legkorábban a kérés rögzítése után egy nappal kaphatja kézhez. Ez a szolgáltatás pénteken 13 óráig vehető igénybe. Pénteken 13 óra után, illetve szombaton érkezett előkészítési kéréseket a következő keddi napra tudjuk vállalni. Kutatási anyag személyesen, vagy a 487-8623-es telefonszámon illetve online űrlap segítségével egyaránt kérhető.

Régi nyomtatványok előkészítése
A 16 óráig leadott kéréseket a megrendelést követő munkanapra áll módunkban teljesíteni, szombatra pedig csak a pénteken 13 óráig leadott kéréseket tudjuk előkészíteni. Új anyagot személyesen, online űrlapon és telefonon is lehet kérni a jelzet megadásával. Tel.: 2243-776, 2243-700/163 és 488 mellék

Színháztörténeti dokumentumok előkészítése
A Tár anyaga személyesen, telefonon, vagy online űrlapon előkészíttethető. Telefon: 224-3781
Előrendelhető:
– kisnyomtatvány: 4 doboz vagy 20 db
– szcenikai dokumentum: 20 db
– kézirat: 1 doboz, 5 pallium vagy 5 db

Térképek előkészítése
A Térképtár gyűjteményébe tartozó anyagot csak előzetes kérés (személyesen, telefonon, e-mailben: terkep@oszk.hu vagy online űrlapon) alapján tudunk olvasóinknak kiadni, a kérést követő napon.

Fényképek és audiovizuális dokumentumok előkészítése
A Történeti Fénykép- és Interjútár anyagai előzetes egyeztetés után a VII. emeleti Kutatóteremben, az ún. Kápolnatérben tekinthetők meg.
Előkészítés kezdeményezhető: személyesen a kutatóteremben, telefonon (Fényképtár: 224-3763 és 224-3613, Interjútár: 224-3710) és e-mailen (fenykeptar@oszk.hu, interjutar@oszk.hu).
A 14 óráig beérkezett kéréseket a Fényképtárban aznap tudjuk szolgáltatni, a 14 óra utániak a következő napon állnak rendelkezésre
A Videótár gyűjteményébe tartozó audiovizuális és audio dokumentumokat csak előzetes kérés  (személyesen, telefonon, e-mailen) alapján tudunk olvasóinknak szolgáltatni, legkorábban a kérést követő napon. A 14 óráig beérkezett kéréseket tudjuk a következő munkanapon teljesíteni. Speciális esetekben előfordulhat, hogy a kutatói másolat elkészítéséhez több napra is szükség lehet.
A Történeti Fénykép- és Interjútár kutatótermét a könyvtár 7. szintjén, a katalógustérből lehet megközelíteni.

Zeneműtári dokumentumok előkészítése
A Zeneműtár anyagait személyesen, e-mailben (zene@oszk.hu), online űrlapon vagy telefonon (+36 1 224 3778) leadott kérés alapján, leghamarabb a rendelést követő munkanapra tudjuk előkészíteni kutatóink számára. Szombati napra vonatkozó dokumentumelőkészítés pénteken 13 óráig kérhető. Nagyobb mennyiségű dokumentum, összefüggő kézirategyüttesek (pl. zenekari szólamanyagok), teljes hagyatékok tanulmányozása esetén az egy napra kikérhető mennyiség meghatározása előzetes egyeztetés alapján történik.