A Térképtár használata

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Tisztelt Olvasóink!

A 279/2020. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján az Országos Széchényi Könyvtár különgyűjteményei, a Kézirattár, a Régi Nyomtatványok Tára, a Színháztörténeti és Zeneműtár, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár és a Történeti Fénykép- és Videótár 2021. június 15-étől a koronavírus-fertőzés miatt kialakult járványügyi szabályok betartása mellett újra fogadja olvasóit.

Nyitvatartás: keddtől péntekig 10 és 17 óra között

A járványügyi szabályok betartása érdekében az olvasói nyilvános terek használatában bevezetett változtatások:

 • A különgyűjtemények olvasótermeibe csak előzetes hely- és időpontfoglalást követően tudunk kutatási lehetőséget biztosítani olvasóinknak. Kérjük, hogy lehetőség szerint tervezett látogatásuk előtt legalább 24 órával jelezzék foglalásukat. Kérjük, hogy amennyiben időpontfoglalásuk ellenére mégsem tudnak jönni, jelezzék, hogy másnak tudjuk kiadni a felszabadult helyet.
 • Amennyiben a Kézirattár, a Régi Nyomtatványok Tára, valamint a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár térképgyűjteményének közös olvasótermében szeretnének helyet foglalni (9 olvasói hely), a terkep@oszk.hu, a manuscriptum@oszk.hu vagy a regikonyv@oszk.hu e-mail-címre;
 • ha a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár plakátgyűjteményének olvasótermében (6 olvasói hely) szeretnének kutatni, a plakat@oszk.hu e-mail-címre írjanak.
 • Minden helyfoglalási igényre válaszolunk, de a nyitvatartási időn kívül érkező e-maileket csak a következő nyitvatartási napon tudjuk feldolgozni, ezért az olvasók türelmét kérjük. E-mailes megkeresésükben lehetőség szerint tüntessék fel telefonos elérhetőségeiket, hogy esetleges ütközés esetén munkatársaink könnyebben tudjanak egyeztetni Önökkel.
 • Közös géphasználtra a járványügyi előírások miatt nincs lehetőség.
 • Dokumentum-előkészítésre vonatkozó kéréseiket szintén a fenti e-mail-címeken fogadjuk – a tervezett látogatásukat megelőző napon 12 óráig.
 • A korábbi szabályokhoz képest az egy időben kikért dokumentumok számát korlátozzuk; kérjük, minden esetben egyeztessenek erről az olvasószolgálatos kollégával.
 • A Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár térképgyűjteményének dokumentumaira vonatkozó tájékoztatás a (+36 1) 224-3700/353-as telefonszámon,
 • a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár plakátgyűjteményének dokumentumaira vonatkozó tájékoztatás a (+36-1) 487-8623-as számon kérhető.
 • A különgyűjtemények dokumentumai továbbra is csak érvényes, legalább fél évre szóló olvasójegy birtokában kutathatók, napijegy kizárólag a katalógusok és a szabadpolcos állomány használatára jogosít.
 • Könyvtári beiratkozásra keddtől péntekig 16.30-ig van lehetőség. A havi, a féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén újakra cseréljük őket.
 • Továbbra is biztosítjuk a raktári könyvek félretételét, azonban a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében a könyvek olvasók közötti cseréjére nincs lehetőség.
 • A különgyűjteményi raktárakból előrendelt, illetve a kézikönyvtári állományból az olvasóteremben használt könyvek és dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek, olvasóink védelme érdekében ez idő alatt nem áll módunkban azok forgalmazása.
 • szabadpolcról levett könyvet használat után, kérjük, az erre a célra kijelölt helyre tegyék, hogy biztosíthassuk azok elkülönítését.
 • A fizikai érintkezés minimalizálása érdekében a dokumentummásolásra irányuló kéréseket táron belül a kérés mennyiségétől függő határidővel tudjuk teljesíteni, és elektronikus formában vagy postai úton küldeni. A szolgáltatás díjának kiegyenlítése átutalással vagy utánvéttel lehetséges. Kérjük, hogy dokumentummásolás-kérés esetén a tár munkatársaival egyeztessenek a határidőkről.

 

Munkatársaink telefonon vagy emailen keresztül adnak felvilágosítást.
Kérdéseiket elektronikus levélben: terkep[kukac]oszk.hu, vagy a (+36 1) 224-3700/353 telefonszámon tehetik fel.

Tájékozódás a gyűjteményben

A Tár anyagának legnagyobb része megtalálható NEKTÁR on-line adatbázisban.