Kápolnatér. A Történeti Fénykép- és Videótár kutatóterme

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Tisztelt Olvasóink!

A 279/2020. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján az Országos Széchényi Könyvtár különgyűjteményei, a Kézirattár, a Régi Nyomtatványok Tára, a Színháztörténeti és Zeneműtár, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár és a Történeti Fénykép- és Videótár 2021. június 15-étől a koronavírus-fertőzés miatt kialakult járványügyi szabályok betartása mellett újra fogadja olvasóit.

Nyitvatartás: keddtől péntekig 10 és 17 óra között

A látogatókat bejelentkezés alapján fogadjuk a fenykeptar[kukac]oszk.hu vagy interjutar[kukac]oszk.hu címen. A kért dokumentumok kikészítése 24 órás határidővel történik, a másnapi rendeléseket kérjük előző nap 12 óráig leadni.

 

A Történeti Fénykép- és Videótár kutatótermét a könyvtár 7. szintjén, a katalógustérből lehet megközelíteni. A „kápolna” egy munkaterületként használt folyosó végéről nyílik, ezért a belépéshez kérjük jelentkezzen az olvasószolgálatnál, hogy kollégáink bekísérhessék a kutatóterembe, melynek üvegajtaján Budapest 1873-ban készített, óriásira nagyított panorámaképe látható. Ez az ajtó vezet abba a sok funkciós térbe, mely  teret ad az analóg fényképészeti technológiákkal való ismerkedésre, a digitális adatbázisok böngészésére, valamint a történeti interjúgyűjteményünk megtekintésére is.  

Állandó tárlatunk bemutatja a Fényképtár gyűjteményében található értékes tárgyi relikviákat. A kutatótermet kápolnatérként ismerték eddig a könyvtár munkatársai. Nevét sátortetős kialakításáról kapta, egykor valószínűleg átjáróként szolgált a Mátyás-kút mögötti Zsigmond-kápolnába, melynek egyik fülkéjében 1901 és 1944 között a Szent Jobbot őrizték.  

A kutatótermet közösen használják az olvasók és munkatársaink. Hogy ne zavarjuk egymást, mozgó paravánok választják el a munkaterületet a kutatók asztalaitól. A munkaterületen szkennerek, világítóasztal, repróállvány is található, amelyeket alkalmanként a látogatóink is ki tudnak próbálni.  

Egyszerre nyolc kutatót tudunk fogadni, közülük négyen tudnak a Történeti Interjútár mozgóképes interjúiban, egyéb dokumentumaiban és online kutatni, a másik négy helyen analóg technikával készült fényképeket és albumokat tudnak megnézni olvasóink.  

A mozgatható bútorok és paravánok előadóterem kialakítását is lehetővé teszik, ahová konferenciákat, workshopokat tervezünk.  

Videó a kutatóteremről