Webarchiválás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az OKR projekt Könyvtárszakmai Munkacsoportjának keretében 2017 áprilisától indult el a Webarchiválási almunkacsoport. Az almunkacsoport feladata egy pilot projekt indítása, a webarchiválás technológiájával való ismerkedés, és a leendő folyamatos tevékenység kereteinek kialakítása.

A projekt 2018 végéig tart és az informatikai hátterét a KIFÜ biztosítja.

Ennek a kutatási és fejlesztési munkának az a célja, hogy megalapozza egy leendő magyar internet archívum feltételeit:

  • álljon rendelkezésre egy olyan műszaki infrastruktúra, amely képes a nyilvános internetről nagy tömegű, sokféle formátumú digitális tartalmat begyűjteni, feldolgozni, biztonságosan megőrizni és - a jogi státusz függvényében - szolgáltatni;
  • legyenek a magyar közgyűjteményekben dolgozó könyvtárosok, levéltárosok és informatikusok között olyan szakemberek, akik értenek ehhez a tevékenységhez;
  • készüljenek el olyan dokumentumok, amelyek alapján szabályozott módon folyhat ez a munka (pl. gyűjtőköri leírás és válogatási szempontok, a magyar webtér lehatárolása, metaadat struktúra, szerződésminták a tartalomgazdák számára, az archiválási tevékenység és az archívumhoz való hozzáférés jogszabályi előírásai).

A kísérleti időszakban néhány száz kulturális és tudományos webhely kerül kiválasztásra (pl. könyvtári, levéltári, múzeumi honlapok, egyetemek és kutatóintézetek oldalai, elektronikus folyóiratok, szakmai blogok), melyeknek a tulajdonosait elektronikus levélben értesítjük erről és engedélyt kérünk az archiválásra ill. esetleg a lementett változat szolgáltatására is egy demonstrációs célra létrehozott gyűjteményben.

A megőrzésre érdemes magyar webhelyek válogatásához, illetve az archívum megtervezéséhez várjuk a téma iránt érdeklődő kollégák jelentkezését a webarchivum@oszk.hu címen.

Bővebben itt lehet az új fejleményekről, a pilot helyzetéről tájékozódni:

http://webarchivum.oszk.hu/