ISIL-kódok

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az ISIL-azonosítók – International Standard Identifier for Libraries and Related Organizations – főként könyvtárak számára készült nemzetközi azonosításra szolgáló kódok. Alkalmazásuk a nemzetközi könyvtári, közgyűjteményi és könyvkereskedelmi kommunikációban, az információforrások megosztása során, és nem utolsó sorban a szemantikus webes publikálás miatt a hazai könyvtárak számára is elengedhetetlen. A nemzetközi szabvány (MSZ ISO 15511:2019) alapján kiadott azonosítók elterjedése hosszú távon remélhetőleg előre mozdítja az ágazati együttműködéseket. A környező országok közül Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában már bevezették az ISIL-azonosítókat.

AZ ISIL-azonosítók más könyvtári kódoktól független azonosítók, amelyekbe be van építve egy ellenőrző kód. Az ISIL-azonosítókban az országkódot (HU) az ISIL-azonosítóra való kétjegyű utalás követi (IL), majd a hatjegyű független azonosító (*), végül az egyjegyű ellenőrző szám (+). Az adatelemek kötőjellel elválasztva az alábbiak szerint követik egymást:

HU-IL-******-+

Minden magyarországi könyvtár, amely szerepel a kulturális statisztikában, kapott ISIL-azonosítót, a könyvtárak listája itt található. Az ISIL-azonosítókat a Könyvtári Intézet kezeli.

Az ISIL-azonosítókkal kapcsolatban az alábbi e-mail címen lehet érdeklődni: isil@oszk.hu